Četníky z Luhačovic viděli první diváci. Předpremiéru měli v samotných lázních

Speciální předpremiéru nového seriálu České televize Četníci z Luhačovic zhlédli ve středu večer diváci právě v Luhačovicích. Dvanáctidílný seriál se natáčel 200 dnů nejen v Luhačovicích, ale i na jiných místech po celém Česku. Hlavní postavy dvou mladých četníků ztvárňují Martin Donutil a Robert Hájek a podle scénáře Tomáše Feřteka a Petra Boka epizody režírovali Biser A. Arichtev, Peter Bebjak a Dan Wlodarczyk.

Dobový projekt České televize zavede diváky do roku 1919, kdy do Luhačovic po ukončení školy přijíždí dvojice mladých strážců zákona, na které tam čekají jejich první případy. Martin Donutil spolu s Robertem Hájkem se v každém osmdesátiminutovém dílu věnují vyšetřování dvou případů.

Kromě dvojice začínajících strážců zákona se v seriálu objeví také Pavel Zedníček jako jejich zkušený kolega. „Jsem bývalý rakouský četník. Sice rozumím česky, ale špatně mluvím, takže si šlapu na jazyk,“ popsal při natáčení svou postavu Pavel Zedníček. Kromě něj se na plátně objeví Jiří Langmajer coby velitel stanice nebo Pavla Tomicová jako četnická hospodyně.

Do děje vstoupí také Marek Holý jako strážmistr Hynek Polívka, Jan Vlasák v roli majitele pily, Alena Mihulová jako andělíčkářka anebo Dana Morávková jako operetní diva. V příběhu vystupuje i Vica Kerekes v roli protřelé Vaňkové anebo Karel Dobrý jako legionář. „Řešíme od ukradeného dobytka, domácího násilí, loupežných přepadení až po mordy,“ popsal už dříve náplň práce četníků Karel Dobrý.

V Četnících si zahrálo 1500 komparzistů

V Četnících z Luhačovic si kromě zmíněných jmen zahrály i další desítky herců a stovky komparzistů, kteří využili na 1600 kostýmů. „Po Četnických humoreskách nebylo lehké najít nový klíč ke zpracování četnické tematiky. Když ale autor projektu Petr Bok přišel s nápadem na zpracování začátků českého četnictva, se vší drsností období těsně po první světové válce a nejistotou, zda nová republika má vůbec nějakou budoucnost, pochopili jsme, že se nám právě taková příležitost naskytla,“ uvedl ředitel vývoje pořadů ČT a zároveň kreativní producent seriálu Jan Maxana při prezentaci seriálu na letošním filmovém festivalu v Karlových Varech.

Postavy si zahrály nejen na vybraných místech v lázeňském městě, ale také v Lesním Hlubokém na Brněnsku, kde byla vybudována filmová četnická stanice, na mnoha místech Vysočiny, v Prostějově, okolí Znojma, v Brně nebo Praze. 

Zatímco v Luhačovicích zhlédnou část dílů v předpremiéře už 23. listopadu, ostatní fanoušci Četníků z Luhačovic musí počkat do příštího roku, kdy seriál Česká televize uvede na televizních obrazovkách.