Banksy jako zástěrka: Skrz graffiti v Betlémě upozorňuje dokument na izraelsko-palestinský konflikt

Banksy vytvořil při návštěvě Betléma šest maleb (zdroj: ČT24)

Nejslavnější britský pouliční umělec Banksy je znovu v centru pozornosti. Tentokrát v dokumentu The man who stole Banksy, ke kterému namluvil komentář rocker Iggy Pop. Snímek italského režiséra Marca Proserpia měl premiéru na newyorském filmovém festivalu Tribeca a zachycuje příběh Banksyho graffiti, které umělec vytvořil na betonové zdi v centru palestinského Betléma. Skrze něj pak dokument upozorňuje na izraelsko-palestinský konflikt.

Výtvarník Banksy navštívil Západní břeh Jordánu před jedenácti lety a v místě Ježíšova narození – v Betlémě – vytvořil šest fresek. Dokument se zaměřuje na jednu z nich – černého osla, kterému kontroluje doklady izraelský voják. Obraz ironicky upozorňuje na striktní bezpečnost židovského státu.

„Banksy je jen zástěrka, jak upoutat na Palestinu. Pouliční umění je dnes mainstream. Už to není žádná subkultura. Ale můžete skrze něj oslovit mladší generace a říct jim o něčem závažném,“ vysvětluje režisér Marco Proserpio. Dokumentem provází místní taxikář a amatérský kulturista – oba aktivní sprejeři.

S pomocí místního podnikatele sejmou Banksyho graffiti z betonové zdi a nabídnou ho k prodeji na serveru eBay v přepočtu za dva miliony korun. Banksyho dílo si nakonec koupil dánský sběratel, se záměrem prodat ho dál. To se zatím nepovedlo, a tak obraz čeká zapomenutý v evropském skladu.

Zatímco na evropských nebo amerických aukcích dosahují Banksyho díla šesticiferných sum, samotný Betlém tak nadšený nebyl. Starší rezidenti vnímali narážku s oslem osobně. Naopak mladí obdivují, jak umělec upozorňuje na trvající konflikt.

Většina Banksyho graffiti ostatně nesou politická poselství. Umělec v minulosti upozornil třeba na pracující Asiaty v žalostných podmínkách nebo na stíhané umělce ruské skupiny Vojna.