Autor Noční hlídky Lukjaněnko podpořil invazi. České nakladatelství už jeho knihy nevydá

Argo přestává s okamžitou platností spoluvydávat knihy ruského autora fantastických románů Sergeje Lukjaněnka, který patřil mezi kmenové autory nakladatelství. Od autora mimo jiné předlohy k filmu Noční hlídka se Argo distancovalo kvůli jeho podpoře politických postojů Kremlu vůči Ukrajině a západním demokraciím.

Podle ředitele nakladatelství Argo je výmluvným vyjádřením Lukjaněnkových postojů otevřený dopis účastníků literárního festivalu Hvězdy nad Donbasem, jehož je Sergej Lukjaněnko prvním signatářem. „Jsme toho názoru, že pro podobné postoje není v civilizovaném demokratickém světě místo, a jejich hlasatelům knihy vydávat nebudeme,“ uvedl. Výtěžek z už vydaných Lukjaněnkových knih půjde na sbírku Pomoc Ukrajině společnosti Post Bellum.

„Podporujeme naši armádu, která jedná maximálně jasně, profesionálně a obětavě, podporujeme jejího vrchního velitele, prezidenta Ruské federace Vladimira Vladimiroviče Putina, který zahájil speciální operaci na denacifikaci a demilitarizaci státu Ukrajina. Ti, kdo umožnili militarizaci Ukrajiny, se jistě dočkají odplaty. Bez ní se Ukrajina nemůže vrátit k normálnímu, konstruktivnímu životu. Nepochybujeme o tom, že se tak stane,“ stojí mimo jiné v dopise.

Knížky jen v ruštině

Lukjaněnko před sedmi lety v souvislosti se spory o užívání ruštiny jako úředního jazyka na Ukrajině zakázal překládat své knížky do ukrajinštiny, protože k moci se dostali „nacisté a vrahové“.

Třiapadesátiletý spisovatel má za sebou přes dvě desítky románových knih. Čtenáře si získal především sérií Hlídka, česky vycházela od roku 2005. Podle jeho knih Noční hlídka, jehož důležité momenty zasadil autor do Prahy, a Denní hlídka vznikly filmy. Noční hlídka se ve své době se ziskem 16,7 milionu dolarů stala nejvýdělečnějším filmem v ruských kinech, když překonala i film Pán prstenů: Společenstvo Prstenu.