Změna operátora je od středy rychlejší a levnější

Přestup k jinému mobilnímu operátorovi je od středy rychlejší a levnější. Vstupuje v účinnost novela telekomunikačního zákona, která zkracuje dobu přenesení telefonního čísla z deseti na dva pracovní dny a výrazněji než dosud stanoví i maximální výši smluvních pokut při předčasném ukončení smlouvy uzavřené na dobu určitou.

Nová právní úprava se vztahuje nejen na všechny nové smlouvy, ale rovněž na všechny stávající. Operátoři musí doplnit do účastnické smlouvy takzvaný ověřovací kód účastníka pro přenesení telefonního čísla. Ověřovací kód je nezbytností pro podání žádosti o přenos čísla. S tou se zákazník bude moci obrátit na svého nového poskytovatele, který se už o vše potřebné postará.

Novela zákona zároveň zavádí výraznější omezení smluvních pokut pro případ předčasného ukončení smlouvy na dobu určitou. Ty se v případě fyzických osob mohou účtovat pouze tehdy, kdy smlouva skončí do tří měsíců od jejího uzavření. V takovém případě je smluvní pokuta omezena pěti procenty součtu měsíčních paušálů zbývajících do konce sjednané doby, přičemž výše úhrady se počítá z částky placené v průběhu trvání smluvního vztahu. Dosud to bylo 20 procent. 

Události: Změna mobilního operátora (zdroj: ČT24)

Tlak na mobilní operátory

V zemi je podle operátorů 16 milionů simkaret. Novela by měla podle ministra průmyslu a obchodu Karla Havlíčka (za ANO) snížit ceny pro běžné uživatele. „Sledujeme tím to, že se vytvoří tlak na trh mobilních operátorů. Ta snadnost přestupu má vytvořit i lepší cenovou nabídku,“ řekl ČT24. 

Převést číslo teď mezi sebou musí operátoři během dvou dnů. Navíc zákazníkovi mohou účtovat pouze pětiprocentní pokutu ze zbylých plateb – a to jen ve chvíli, kdy klient odejde během prvních tří měsíců. „Pokuta odrazovala zákazníka od toho, aby chtěl přejít. Takže oni se museli o toho zákazníka starat jenom jednou za dva roky, kdy ho potřebovali zase prodloužit,“ řekl předseda podvýboru pro ICT a telekomunikace Martin Jiránek (Piráti).

Dodržování povinností bude kontrolovat Český telekomunikační úřad. Za případné přestupky hrozí operátorům pokuta až 15 milionů korun, nebo do výše pěti procent čistého obratu.„Operátoři jsou zvyklí postupovat vždy podle dikce zákona a předpisů, takže si nedovedu představit, že by měli touhu to obcházet. Naopak budou dělat všechno pro to, aby je ten zákazník neopustil,“ řekl ředitel Asociace provozovatelů mobilních sítí Jiří Grund.

Vládní novelu do současné podoby upravily pozměňovací návrhy poslanců z koalice i opozice.