Praha - Vybraná stovka podniků z publikace Maurerův výběr Grand Restaurant bude ode dneška hostit čtvrtý ročník gastronomické akce. Zájemci při ní mohou ochutnat delikatesy za zvýhodněné ceny. Vloni, kdy se festival konal v 62 restauracích, této možnosti využilo přes 22 tisíc hostů. Letos se proto Grand Restaurant Festivalu účastní více restaurací a doba konání se prodlužuje až do 28. února.
Začíná Grand Restaurant Festival, přehlídka vysoké gastronomie
Heslem festivalu je „Nejezte blbě!“ a celá akce je pojata jako propagace lokálních surovin, biopotravin a ekologických farem. Prodej rezervací na degustace už byl zahájen a organizátoři evidují téměř 15 tisíc zájemců. Ti zasvěcení přivítají speciální balíčky či možnost přepravit se mezi restauračními podniky speciálními autobusy a vlaky včetně gastronomických výprav po Praze, kde se do akce zapojí 39 podniků, loni jich bylo o deset méně.
„Když napočítáte předkrm, hlavní jídlo a dezert, tak budete někde přes sedm set, osm set. Takže tam nějaká cenová úleva je. Plus menu za 600 obsahuje i nápoj, takže byste byli určitě někde kolem 900 ve finále,“ říká šéfkuchař restaurace Amade Radek Šubrt.
Pavel Maurer organizátor, Grand Restaurant Festival
„Z gastronomických lahůdek si mohou vybrat například filátko z krokodýla, křepelčí stehýnka na nádivce z pancetty, půlku kanadského humra na mainský způsob nebo klasické pečené selátko na šalotce a česneku s kroupovým prejtem.“
Ochutnat můžete také staročeské povidlové taštičky, roládu z romanovské ovce, grilované filety z litomyšlského pstruha, jablko v županu s vanilkovým krémem či vepřový krk sous-vide z biofarmy Sasov na černém pivu a rozmarýnu. Sous-vide v překladu znamená „ve vakuu“ - jde o kuchařskou metodu, při níž se potraviny připravují ve vzduchotěsném umělohmotném obalu ve vodní lázni s kontrolovanou teplotou.
V rámci Grand Restaurant Festivalu lze ochutnat jídla asijské, české, francouzské, indické, indonéské, italské, japonské, řecké, staročeské, středozemní, španělské, mexické, thajské a vietnamské kuchyně. V nabídce budou i ryby, zvěřina a klasické steaky.
„Chceme umožnit komukoliv, kdo má zájem o kvalitní gastronomii, aby navštívil nejlepší a zároveň leckdy dražší podniky za symbolické ceny,“ dodal Maurer. Bonusy jsou spojeny s projektem Mňam Tour neboli Cestování za jídlem. Loni na podzim labužníci poprvé vyjeli do Andalusie ve Španělsku a na Loiru do Francie.
Ceny ochutnávek se pohybují od 200 do 600 korun. Bližší informace naleznou zájemci na stánkách Grand Restaurant Festivalu.