Začíná Grand Restaurant Festival, přehlídka vysoké gastronomie

Praha - Vybraná stovka podniků z publikace Maurerův výběr Grand Restaurant bude ode dneška hostit čtvrtý ročník gastronomické akce. Zájemci při ní mohou ochutnat delikatesy za zvýhodněné ceny. Vloni, kdy se festival konal v 62 restauracích, této možnosti využilo přes 22 tisíc hostů. Letos se proto Grand Restaurant Festivalu účastní více restaurací a doba konání se prodlužuje až do 28. února.

Heslem festivalu je „Nejezte blbě!“ a celá akce je pojata jako propagace lokálních surovin, biopotravin a ekologických farem. Prodej rezervací na degustace už byl zahájen a organizátoři evidují téměř 15 tisíc zájemců. Ti zasvěcení přivítají speciální balíčky či možnost přepravit se mezi restauračními podniky speciálními autobusy a vlaky včetně gastronomických výprav po Praze, kde se do akce zapojí 39 podniků, loni jich bylo o deset méně.

„Když napočítáte předkrm, hlavní jídlo a dezert, tak budete někde přes sedm set, osm set. Takže tam nějaká cenová úleva je. Plus menu za 600 obsahuje i nápoj, takže byste byli určitě někde kolem 900 ve finále,“ říká šéfkuchař restaurace Amade Radek Šubrt.

Pavel Maurer organizátor, Grand Restaurant Festival

„Z gastronomických lahůdek si mohou vybrat například filátko z krokodýla, křepelčí stehýnka na nádivce z pancetty, půlku kanadského humra na mainský způsob nebo klasické pečené selátko na šalotce a česneku s kroupovým prejtem.“

Ochutnat můžete také staročeské povidlové taštičky, roládu z romanovské ovce, grilované filety z litomyšlského pstruha, jablko v županu s vanilkovým krémem či vepřový krk sous-vide z biofarmy Sasov na černém pivu a rozmarýnu. Sous-vide v překladu znamená „ve vakuu“ - jde o kuchařskou metodu, při níž se potraviny připravují ve vzduchotěsném umělohmotném obalu ve vodní lázni s kontrolovanou teplotou.

V rámci Grand Restaurant Festivalu lze ochutnat jídla asijské, české, francouzské, indické, indonéské, italské, japonské, řecké, staročeské, středozemní, španělské, mexické, thajské a vietnamské kuchyně. V nabídce budou i ryby, zvěřina a klasické steaky.

„Chceme umožnit komukoliv, kdo má zájem o kvalitní gastronomii, aby navštívil nejlepší a zároveň leckdy dražší podniky za symbolické ceny,“ dodal Maurer. Bonusy jsou spojeny s projektem Mňam Tour neboli Cestování za jídlem. Loni na podzim labužníci poprvé vyjeli do Andalusie ve Španělsku a na Loiru do Francie.

Ceny ochutnávek se pohybují od 200 do 600 korun. Bližší informace naleznou zájemci na stánkách Grand Restaurant Festivalu.

Výběr redakce

Aktuálně z rubriky Ekonomika

Sestavit rozpočet bude v budoucnu těžší a těžší, míní ekonom Hampl

Když vidím požadavky všech resortů, sestavení rozpočtu bude už v příštím roce velmi obtížné, míní předseda Národní rozpočtové rady Mojmír Hampl. Podle něj bude každý další rozpočet komplikovanější. I političtí představitelé se v Otázkách Václava Moravce shodli, že veřejné finance nejsou v dobrém stavu. „Jsou dlouhodobě neudržitelné,“ míní místopředseda sněmovny Jan Skopeček (ODS). Podle místopředsedy ANO Karla Havlíčka a místopředsedy SPD Radima Fialy je nutné skončit s dotační politikou.
před 2 hhodinami

Velké baterie umožní zefektivnit využívání elektřiny

Přibývání velkých baterií v tuzemsku má od října umožnit novela známá jako Lex OZE 3. Využívat je půjde pro stabilizaci sítě i obchodně. A zájem investorů je obrovský. „Kdo nastoupí do trhu služeb výkonové rovnováhy nejdřív, vydělá na tom nejvíc, protože ceny budou klesat,“ míní specialista na baterie Ivo Apfel. Podle zástupců oboru ale ještě zbývá dořešit problémy s jejich připojováním k soustavě.
před 11 hhodinami

Novela zákoníku práce přináší brigády pro čtrnáctileté nebo kratší výpovědní dobu

V Česku začne od června platit zásadní reforma pracovních předpisů. Dopadne mimo jiné na firmy i jejich zaměstnance. Vláda si od ní slibuje zpružnění trhu – třeba lidem, kteří se vrací z rodičovské dovolené, garantuje původní pozici, dává možnost prodloužit zkušební dobu nebo upravuje tu výpovědní.
před 23 hhodinami

O volbách či dostupnosti bydlení diskutovali hosté Politického spektra

O sněmovních volbách, platech ve státní sféře, indexu prosperity a finančního zdraví, dostupnosti bydlení či výdajích na obranu debatovali hosté Politického spektra s moderátorem Bohumilem Klepetkem. Diskuse se zúčastnili zástupce občanského hnutí Přísaha Pavel Černý, předseda hnutí Hlas Petr Hrdý a Radek Pileček z hnutí Jihočeši 2012.
včera v 15:22

Trump plánuje zdvojnásobit cla na ocel a hliník na padesát procent

Americký prezident Donald Trump plánuje zvýšit clo na dovoz ocele do Spojených států na 50 procent ze současných 25 procent. Řekl to na setkání se zaměstnanci ocelárny U.S. Steel v Pensylvánii. Zvýšení cla má podle něj posílit americký ocelářský průmysl. Později na své sociální síti Truth Social napsal, že vyšší clo se bude vztahovat i na hliník a vstoupí v platnost 4. června.
včeraAktualizovánovčera v 15:11

Zkraje: Hazard přináší obcím i státu prostředky, problémem je však závislost

Hazard je pro některé občasnou zábavou, pro jiné velkým problémem. Je sice zdrojem příjmů pro veřejné rozpočty, zároveň však působí společenské náklady v miliardách korun. O problematice hazardu diskutovali v pořadu Zkraje starosta obce Holubice Jiří Horňák (nestr.), ředitel Asociace poskytovatelů adiktologických služeb, zastupitel města Brna a občanský aktivista Matěj Hollan, bývalý profesionální fotbalista Petr Švancara, vedoucí oddělení metodiky hazardu na sekci právní z Generálního ředitelství cel Tomáš Hamouz, tajemník z Institutu pro regulaci hazardních her Petr Kozák a adiktoložka Jana Dominika Šatánková ze společnosti Podané ruce.
včera v 14:11

Je snazší zjistit, že peníze jsou špinavého původu než čistého, říká odborník na kryptoměnu

Bitcoiny si máme tendenci představovat jako zlaté kovové mince, ve skutečnosti jde ale o jakýsi přístup k digitální účetní knize, vysvětlil v pořadu Události, komentáře odborník na kryptoměnu z Vysoké školy ekonomické v Praze Kareem Abdallah. Pokud člověk ve skutečném a kryptoměnovém světě své identity odděluje, podle Abdallaha je těžké ho odhalit, ačkoliv pro to existuje několik nástrojů. „Je snazší zjistit, že peníze jsou špinavého původu než čistého,“ sdělil moderátorovi Danielu Takáčovi.
včera v 13:33

Inspekce pokutovala obchodníky za slevy, které nebyly slevami

Česká obchodní inspekce uskutečnila v prvním čtvrtletí přes pět set kontrol, ve kterých se zaměřila na slevy v obchodech. Nedostatky zjistila ve více než polovině případů. Nejčastěji šlo o chyby na cenovkách. Právě u zboží v akci porušují obchodníci zákon opakovaně, bez ohledu na četnost kontrol.
30. 5. 2025
Načítání...