Většinu peněz od státu chce církev svěřit investičním fondům

Praha - Většinu peněz, které katolická církev obdrží v rámci majetkového vyrovnání státu, chce svěřit investičním fondům. Zbytek poslouží na krytí provozních nákladů církve a charitu. V dnešním Dobrém ránu to řekl hlavní ekonom pražského arcibuskupství Karel Štícha.

Vláda chce církvím vrátit zhruba třetinu majetku zabaveného v období komunismu. Zbytek má vykompenzovat zhruba 83 miliardami korun, které kabinet církvím vyplatí. Výsledná částka se však vyšplhá až na 270 miliard, protože stát ji bude splácet 60 let. Návrh zákona o majetkovém vyrovnání dnes vláda předkládá k projednání Poslanecké sněmovně.

„Pokud by zákon nakonec prošel, hodláme investovat tak, jak investuje každý investor, to znamená rozložit investice do více možností,“ uvedl Štícha. Prim by přitom měly hrát investiční fondy. „Je třeba říct, že nezačínáme z nuly, pražské arcibiskupství už určité ekonomické aktivity má a už dnes máme nakoupeny některé podílové listy investičních fondů. Posílili bychom vlastní kapacity a spolupráci s partnery,“ zdůraznil církevní ekonom.

Výrazná část z případného odškodnění by byla podle Štíchy použita také ke krytí provozních nákladů církve. Nejvíce prostředků pravděpodobně odčerpají mzdové náklady kněžích. Dnes je platí stát, jeho příspěvek však bude postupně klesat a za 20 let pak mzdy kněžím přestane platit úplně.

Zkrátka by nepřišla ani charita. „Domnívám se, že církve mají v tomto ohledu komparativní výhodu oproti jiným subjektům v tom, že mohou uvažovat ve velice dlouhém časovém horizontu. Z tohoto pohledu peníze, které se investují do výstavby sociálních zařízení, domovů důchodců či péče o mentálně postižené, dlouhodobě určitě nejsou peníze, které by byly ztraceny,“ nastínil Štícha.

Přestože už církev o možné budoucí spolupráci jedná s bankami, osud zákona o majetkovém vyrovnání s církvemi zdaleka není jistý. Exministru financí za ODS Vlastimilu Tlustému se v úterý spolu s opozicí podařilo prosadit odročení projednávání zákona do doby, než kabinet doplní normu o definici a ocenění majetku. Upravenou verzi návrhu předkládá Topolánkova vláda poslancům k projednání dnes.