Svatováclavské povodně mají na svědomí škody za 100 milionů

Praha – Po povodních, které se v úterý prohnaly především severními a středními Čechami, nahlásili klienti pojišťoven už tisícovku pojistných událostí v celkovém objemu necelých sto milionů korun. Většinou se jedná o vytopené sklepy nebo přízemí rodinných domů. Česká asociace pojišťoven odhaduje, že velká voda způsobila škody celkem za víc než 113 milionů.

Česká pojišťovna má po povodních, které zasáhly Česko na svátek svatého Václava, nahlášeno téměř 400 pojistných událostí, za dnešní dopoledne to bylo 120 nových případů. Objem škod odhaduje na skoro 50 milionů Kč. „Mobilní technici jsou už v terénu a lidé také těm, kteří u nich škody prohlíželi v srpnu, znovu sami telefonují. Ve většině případů ale provedli jen prvotní obhlídky, protože v postižených lokalitách je ještě stále voda, která jen zvolna opadává,“ řekla mluvčí ČP Dagmar Koutská. Největší nápor hlášení očekává koncem týdne a na počátku týdne příštího.

Kooperativě zatím klienti nahlásili 120 škod za celkem 5,7 milionu korun. Nejvíce škod je z Libereckého a Ústeckého kraje, přibylo také několik škod ve Středočeském kraji, uvedl mluvčí pojišťovny Milan Káňa. Ve většině případů podle něj mají menší rozsah, jako jsou zatopené sklepy nebo přízemí domů. Pojišťovna eviduje i několik škod způsobených vichřicí a sesuvem půdy. „Největší škodu hlásil klient z Litoměřicka s vytopeným vinným sklípkem, kde jsme škodu zatím odhadli na milion korun,“ dodal.

Allianz ze svatováclavských povodní očekává zhruba 200 škod a podle prvních informací od klientů a mobilních techniků za ně klientům zaplatí asi deset milionů korun. „V řadě případů půjde o škody, které nám už ze stejných míst lidé před několika týdny oznamovali, nyní se buď jejich rozsah ještě rozšířil, nebo v některých případech dokonce stačily vzniknout na stejných místech nové. Allianz je bude likvidovat a proplácet jako samostatné případy,“ poznamenal mluvčí pojišťovny Václav Bálek.

Další povodeň letošního roku, která stejně jako tři předcházející udeřila ve dnech volna, způsobila klientům Generali podle prvních odhadů na 200 škod za celkem deset milionů korun. Svým charakterem jsou podle mluvčího Generali Jiřího Cívky svatováclavské povodně spíše lokální. Největší podíl škod očekává na rodinných domech, případně domácnostech, hlavně v přízemích a sklepech. Další procenta škod budou zřejmě připsána na vrub zaplaveným zahradám či rekreačním objektům, uzavřel.