Přímý let Praha–Peking odstartoval

Čínská letecká společnost Hainan Airlines zahájila provoz na nové lince Praha–Peking. Její letadlo Boeing 767 s kapacitou 223 míst ráno poprvé přistálo na pražském letišti Václava Havla. Po spojení do Soulu jde o druhou nejdelší přímou linku z Prahy. Spoj s Čínou má posílit zájem čínských turistů o Česko. Praha věří, že letecké spojení utuží i hospodářské vazby.

Linka má sloužit především čínským turistům, a to jak těm, kteří přijíždějí na dovolenou, tak těm, kteří cestují do ČR kvůli investicím a vlastním podnikatelským aktivitám. Podle premiéra Bohuslava Sobotky je přímé letecké spojení mezi Prahou a Pekingem důkazem, že jeho vláda zlepšuje vztahy s Čínou.

Podle prezidenta aerolinek Sie Chao-minga plánuje Hainan v Česku vyhlásit nábor zaměstnanců. Firma chce totiž pro lety do Evropy využívat evropské piloty. Hledá proto piloty, letušky, technické profese spojené s letectvím i pracovníky kanceláře aerolinek v Praze. „Tím, že v posledních letech rosteme, sháníme piloty po celém světě, protože sami jich nejsme schopní vychovat tolik,“ uvedl marketingový ředitel firmy Chu I.

  • V každém směru budou mít nyní zájemci k dispozici tři spoje. Z Prahy bude linka odlétat vždy v pondělí, ve středu a v pátek v 13:30. 
  • V Pekingu letadlo přistane po desetihodinovém letu kvůli časovému posunu druhý den v 5:30 místního času. 
  • V opačném směru bude odlétat ve 2:30 místního času a do Prahy přiletí v 7:30.
Slavnostní zahájení provozu přímé linky Praha–Peking na letišti Václava Havla
Zdroj: ČTK/Roman Vondrouš

Jen v roce 2014 navštívilo Česko 212 tisíc Číňanů, což v porovnání s rokem předcházejícím znamenalo přibližně dvacetiprocentní nárůst. Ještě důležitější než rostoucí počet čínských turistů je ale podle ředitele odboru zahraničního zastoupení CzechTourism Jana Hergeta doba, kterou v České republice stráví. Ta činí aktuálně v průměru 2,6 dne a Herget věří, že možnost přiletět rovnou do Prahy zvedne tuto dobu alespoň na tři dny.

Nová linka ovlivnila už měsíc před svým zahájením ceny letenek. Hainan Airlines nasadily na spoj na termíny koncem září ceny od 12 tisíc korun, o stokoruny méně než Air France na spoj s přestupem v Paříži nebo Austrian Airlines na let s přestupem ve Vídni, řekl koncem srpna ředitel divize Business Travel společnosti Thomas Cook Martin Doupovec. Ceny kolem 13 tisíc korun za let do jihovýchodní Asie podle něj ale nejsou standardní a jsou důkazem konkurenčního boje.

Středečního zahájení provozu linky se zúčastnil mimo jiné předseda vlády Bohuslav Sobotka, ministr financí Andrej Babiš, ministryně pro místní rozvoj Karla Šlechtová, ministr průmyslu a obchodu Jan Mládek i čínská velvyslankyně v Praze Ma Kche-čching.

Přímým dálkovým letem bude nyní možné z Prahy nově letět do šesti světových destinací. Kromě Pekingu jde o Toronto, Montreal, Dubaj, Soul a New York.

Čína začíná Českou republiku vnímat jako bránu do Evropské unie s cílem budovat zde určité centrum pro pronikání dalších spřátelených čínských subjektů na evropské trhy.
Štěpán Pavlík
sinolog