Praha se v zabezpečení Wi-Fi sítí přiblížila světu

Praha – V centru Prahy je již 84 procent bezdrátových sítí zabezpečených. Nezabezpečených Wi-Fi sítí oproti loňsku ubylo o pět procentních bodů, je jich tedy už jen 16 procent. Ve světových metropolích jako je Londýn nebo New York činí jejich podíl zhruba sedm až deset procent. V Bratislavě nemá zabezpečení 23 procent sítí, tedy o sedm procent méně než minulý rok. Vyplývá to ze studie poradenské firmy Ernst&Young.

„Tempo růstu počtu přístupových bodů se v porovnání s předchozími roky výrazně zpomaluje, v Praze tak již zřejmě dochází k saturaci. Stav zabezpečení se nadále zlepšuje, stále však zaostáváme přibližně rok za světovým standardem,“ uvedl partner Ernst&Young Jan Fanta.

Podíl zabezpečených bodů v Praze se za posledních pět let zvýšil z 33 procent na 84 procent. „Překvapujícím výsledkem je pokles zastoupení rychlejších sítí v centru Prahy. Důvodem může být to, že bezdrátové sítě začali instalovat a používat i méně zkušení uživatelé, nebo administrátoři schválně nastavili nižší přenosovou rychlost,“ upřesnil manažer IT poradenství Ernst&Young Petr Plecháček.

Zabezpečení bezdrátových sítí (zdroj: ČT24)

V Bratislavě naopak počet přístupových bodů proti loňskému měření vzrostl o 46 procent. Na rozdíl od Prahy si slovenská metropole udržela i stabilní podíl bodů s vyšší přenosovou rychlostí nad 11 megabitů za sekundu.

Ernst&Young měřila bezdrátové sítě na území Prahy 1 a 2. Celkem zjistila 3347 přístupových bodů. V centru Bratislavy průzkum zjistil 772 přístupových bodů.