Pojišťovna EGAP musí zaplatit miliardu korun za projekty v Pákistánu

Praha - Státní pojišťovna EGAP bude zřejmě muset zaplatit přes miliardu korun za ztrátové projekty v Pákistánu, za kterými je bývalá státní společnost Škodaexport, nyní PA Export. Podle mluvčího společnosti EGAP Vlastimila Nesrsta už pojišťovna dostala výzvy, aby vyplatila pojištění. K platbě pojišťovnu vyzvala státní Česká exportní banka a banka HSBC, které poskytly záruky na financování pákistánských projektů, tedy výstavbu dvou elektráren v Balloki a Muridke. Informuje o tom dnešní Mladá fronta Dnes.

Pokud EGAP vyplatí pojištění, nebude moci pojišťovat jiné obchody

Ústav, který má za úkol podporovat tuzemské exportéry, má podle Nesrsty na výplatu této obří pojistky dostatek peněz. Není však vyloučeno, že požádá stát o doplnění rezerv a pojistných fondů. „Pokud nám najednou odteče miliarda korun, znamená to, že nemůžeme pojišťovat obchody v hodnotě kolem 10 miliard korun. A to je samozřejmě významná částka,“ upozornil Nesrsta.

Sádecký: Upozornili jsme na to stát, ale nikdo to nechtěl řešit

Firmu Škodaexport loni koupila společnost ČKD a přejmenovala ji na PA Export. Nový majitel chtěl ale akvizici státu vrátit, protože prý byl v kupní smlouvě uveden v omyl. Problém údajně spočíval hlavně v projektech v Pákistánu, jejichž hodnota sice byla šest miliard korun, avšak Škodaexport na nich prý prodělával.

„Ceny, za něž se měly elektrárny postavit, byly podseknuté. Když jsme to zjistili, upozornili jsme na to stát, ale nikdo to nechtěl řešit,“ uvádí jediný člen představenstva PA Exportu Štěpán Sádecký. ČKD Group následně od smlouvy jednostranně odstoupila a dnes se již prý k PA Exportu nezná.