Pochoutky z Gruzie či Arménie? V Praze vám je imigrantky připraví

Praha - Jídlo spojující podnikání a sociální tématiku je zajímavým projektem, se kterým přišla firma Ethnocatering. Na společenské akce dodává exotické pokrmy, které uvařily imigrantky, a ze zisku pak podporuje jejich zapojení do tuzemské společnosti.

Etnocatering umožňuje imigrantkám, aby získali důstojné zázemí pro život v nové zemi a aby se vypracovali k co největší samostatnosti. Peníze, které se z podnikání utrží, jdou na jejich platy, ale také na financování kurzů češtiny nebo na právní poradenství pro imigranty. „Prvním cílem bylo podpořit ženy a rozvíjet jejich přirozené know-how,“ říká zakladatelka Parisa Zargariová.

Ethnocatering ale není pouze o jídle a o ženách, které ho připravují, ale také o zemích, ze kterých pocházejí. „Když každá akce končí, povídáme si s lidmi, kteří chtějí zjistit, odkud jsme, co děláme a jak to děláme. Zpětná vazba, kterou dostáváme, mě potom nabije k další práci,“ říká Lela Kukava, která do Čech přišla z Gruzie před osmi lety. Tehdy byla bez práce, poté začala v Ethnocateringu pracovat jako kuchařka a dnes už v kuchyni jenom vypomáhá. Od plotny se dostala až k vedení celého projektu. 

  • Ethnocatering zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/34/3398/339782.jpg
  • Ethnocatering zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/34/3398/339785.jpg

Ethnocatering zásobuje více než 30 podniků a nabízí jim příběhy a pokrmy z Arménie, Afghánistánu nebo Gruzie. K těm nejoblíbenějším patří například Chačapuri, netradiční pizza na gruzinský způsob.

2 minuty
Reportáž Ondřeje Moravce
Zdroj: ČT24
Načítání...