NERV navrhuje jednu účtárnu pro všechna ministerstva

Praha – Národní ekonomická rada vlády (NERV) dnes vydala druhou část doporučení pro státní správu. Státní instituce by podle ní mohly sdílet některé své činnosti. Zlevnil by se tak jejich provoz a posílila konkurenceschopnost České republiky. Například společné zabezpečení informačních technologií nebo mzdové účtárny prý pravděpodobně sníží náklady na provoz bez narušení fungování daných institucí.

Jedna účtárna pro všechna ministerstva - proč ne?

Na uspokojení potřeb všech čtrnácti ministerstev by podle NERVu postačila jediná společná účtárna. „Instituce patří mezi základy naší konkurenceschopnosti. A tyto základy máme v ČR velmi špatné,“ poznamenal koordinátor příslušné pracovní skupiny NERV Michal Mejstřík. Centralizovat by se měl také nákup a prodej veřejného majetku. V Rakousku již takové centrální tržiště zboží a služeb existuje a je užitečné především pro malé a střední podniky.

V tiskové zprávě NERVu:

„Vyšší soutěž o veřejné zakázky povede samozřejmě k tlaku na ceny a k efektivnějšímu zadávání veřejných zakázek.“

Na obtíž je podle NERVu i nadměrná regulace, časově náročná možnost domoci se práva a korupce. „V soudních sporech se často řeší procesní otázky a ekonomická podstata se nám pak vytrácí. Firma si nemůže dovolit čekat na rozhodnutí několik let,“ podotkl člen NERVu Lubomír Lízal. Proti nadměrné a nesprávné státní regulaci by podle představ rady i vlády měla být založena Národní rozpočtová rada.