Němci ve velkém odmítají fiskální pakt i větší pravomoci unie

Berlín - Velká část Němců si přeje, aby Ústavní soud příští týden zastavil fiskální pakt a stálý záchranný fond eurozóny ESM. Navíc netouží ani po tom, aby byly na Evropskou unii přenášeny další pravomoci. Tyto závěry přinesly výsledky reprezentativního průzkumu pro agenturu DPA, které podle ní ukázaly na euroskeptické nálady v německé společnosti.

Anketa institutu YouGov dokládá, že jen 25 procent Němců souhlasí s tím, aby německý ústavní soud stížnosti na oba nástroje k boji proti dluhové krizi v eurozóně zamítl. Na stranu odpůrců se postavilo 54 procent dotázaných. Podobným výsledkem skončil dotaz na přesun dalších pravomocí na EU, který podporuje 27 procent lidí. Proti je naopak 53 procent oslovených Němců, uvádí průzkum.

Názor Němců na řecký odchod není jednotný

Vystoupení silně zadluženého Řecka z eurozóny by podle průzkumu uvítalo 42 procent respondentů. Naopak za špatný jeho odchod pokládá 30 procent. Obavy o rozpad měnové unie si dělá až 56 procent dotázaných.

Řecké euro před Bundestagem
Zdroj: ISIFA/EPA/Tim Brakemeier

Ústavní soud v Karlsruhe má ve středu rozhodnout, jestli Německo může dokončit ratifikaci fiskálního paktu i ESM, které jejich němečtí odpůrci u soudu napadli jako protiústavní. V případě, že jim dá soud za pravdu, nebude moct prezident Joachim Gauck podepsat příslušné zákony, kterými už oba nástroje schválil německý parlament.

To by pro ESM, na který je mimo jiné navázán plán Evropské centrální banky o nákupu dluhopisů krizí postižených států, znamenalo, že nebude moct vůbec začít fungovat. Ovšem tento scénář se v Německu nepokládá za reálný.