Nejvýše postavený Čech v Microsoftu Jan Mühlfeit z firmy odchází

Praha – Nejvýše postavený Čech, který působí v americké softwarové společnosti Microsoft, Jan Mühlfeit se rozhodl ke konci roku odejít z funkce reprezentanta pro Evropu. Nastoupí nově jako poradce investičního fondu Atlantic Bridge.

Mühlfeit: Nejen u nás, ale i v Evropě mi chybí lídři s dlouhodobou vizí (zdroj: ČT24)

Úkolem Mühlfeita bylo zastupovat Microsoft při jednáních s evropskými vládními představiteli. Na této pozici působil od roku 2007, předtím byl viceprezidentem pro strategii společnosti v Evropě, na Blízkém východě a v Africe. Dříve také vedl českou a slovenskou pobočku firmy a byl i regionálním ředitelem pro východní Evropu. V Microsoftu strávil celkem 21 let. Tak dlouhou kariéru v jedné firmě přitom označil za unikátní – současná mladá generace už podle něj bude zaměstnavatele střídat častěji.

„Myslím, že po všech těch letech, kdy jsem byl aktivním hráčem v globální ekonomice, nastal čas posunout se do role poradce, kouče, mentora a člena správních rad. Jako poradce budu i nadále spolupracovat s globálními organizacemi, jako je Světové ekonomické fórum, Evropská komise, OECD, universita INSEAD nebo Gallupův institut, a to v oblastech osobního rozvoje, vzdělávání, podpory začínajících firem, podnikání a konkurenceschopnosti,“ uvedl.

V Česku podle něj chybí vzdělávací systém, který by startupy více podporoval. „Nepřeje tomu, aby se tady riskovalo,“ myslí si manažer. Politická reprezentace navíc nevytváří dobré prostředí pro podnikání. „Sám jsem si zkusil založit společnost s ručením omezeným. Jestliže v Singapuru to trvá čtyři minuty, tady to trvá nejméně čtyři týdny. A to by se mělo změnit,“ vyzývá Mühlfeit.

Vedle poradenství se chce Mühlfeit podle svých slov věnovat vlastní praxi kouče a mentora. V této oblasti vyvíjí s Českou televizí vlastní televizní pořad.

Prezident Microsoft International Jean Philippe Courtois v reakci na Mühlfeitův odchod řekl, že tento Čech sehrál klíčovou roli při vylepšování vztahů Microsoftu s evropskými institucemi a má nemalý podíl na současné reputaci společnosti.

„Zanechal svou stopu v každé roli, kterou v uplynulých dvou desetiletích zastával – od prvních dnů v české a slovenské pobočce, stejně jako na pozici šéfa pro region východní Evropy, který byl pod jeho vedením čtyřikrát za sebou oceněn za rychlý růst,“ prohlásil Courtois.

Před rokem 1989 působil Mühlfeit jako agent československé rozvědky (První správa Sboru národní bezpečnosti). Používal krycí jméno Masopust a v červenci 1989 byl dokonce povýšen do funkce staršího referenta. Upozornil na to server Echo24.cz, Mühlfeitovo jméno lze dohledat i v tzv. Cibulkových seznamech.