Začalo to třemi kozami, které si manželé Pulíčkovi přivezli na statek. Teď má Josef Pulíček v Pěnčíně na Jablonecku největší kozí farmu v Česku, kde denně zpracují přes tunu mléka. V roce 2012 získal jeho podnik i ocenění Farma roku a o turisty nemá nouzi.
Největší kozí farmu v Česku tvoří také ovce a alpaky. Pěnčínský podnik vyhledávají i turisté
I když je zhruba tisícovka koz na farmě v Pěnčíně tím nejdůležitějším prvkem, tamní chov je mnohem pestřejší. „Máme dojné východofríské ovce, těch máme zhruba pět set, máme nějakých 35 masných krav, pár prasátek, alpaky a spoustu drůbeže,“ vypočítává majitel Josef Pulíček.
Vlastník farmy, která vznikla v roce 2003, se zvířaty pracuje celý život. Jeho rodina se nyní spolu s necelou dvacítkou zaměstnanců stará o 250 hektarů půdy, z toho jsou čtyři desítky hektarů pastvin.
Na farmě vyrábějí jak mléko, tak čerstvé sýry a jogurty. „Kozí mléko má tučnost 3,5 procenta a z deseti litrů kozího mléka vyrobíme jeden kilogram kozího sýru. U ovčího, tam je to jiné. Tučnost má jednou tak vysokou,“ přiblížil Josef Pulíček mladší, který po farmě provází návštěvníky. Vedle produkce totiž nabízejí i exkurze po areálu.
Někdy mají během jediného dopoledne na návštěvě i několik školních tříd. Děti mohou ovčí a kozí sýr ochutnat. Součástí farmy je i projížďka po areálu a korálková dílna, která odkazuje na dlouholetou sklářskou tradici v kraji. „Zemědělství bylo s korálky běžně propojené,“ vysvětlil Pulíček. Doplňkové aktivity se podílí na tržbách farmy zhruba z 15 procent.
- Zatímco ve 20. letech minulého století čítalo české zemědělství zhruba milion kusů koz, v současnosti se eviduje méně než třicet tisíc.