Nejlepší jídlo je opečený buřt na klacku, říká oceněný kuchař Sahajdák

Praha - Pro zážitek z jídla jsou důležité kvalitní potraviny a dobrá atmosféra. „Pro mě je nejlepší jídlo, když se napíchne buřt na klacek a opeče se na ohni,“ tvrdí šéfkuchař Oldřich Sahajdák z restaurace La Degustation Bohême Bourgeoise, který je jedním ze dvou kuchařů, kteří byli jako první Češi v historii oceněni slavnou michelinskou hvězdou. „Jíst to z klacku s lidmi, kteří jsou vám blízcí, to je perfektní zážitek,“ uvedl v rozhovoru pro ČT24. Druhým oceněným Čechem je Roman Paulus z Hotelu Alcron.

Se ziskem michelinské hvězdy šéfkuchař Sahajdák vůbec nepočítal. „Je to strašně velké a milé překvapení,“ prohlásil. „Dali jsme si v práci se zaměstnanci sklenku šampaňského a chvilku se radovali, asi deset minut jsme si říkali, že to je dobré, a pak jsme normálně pracovali,“ popisuje, jak úspěch oslavil.

Nakupujte od lidí, kteří jsou špinaví od hlíny

Pro přípravu skvělého jídla jsou klíčové kvalitní suroviny. Kromě několika běžných dodavatelů proto restaurace La Degustation Boheme Bourgeoise nakupuje často na trzích a využívá služeb vlastního farmáře, rybáře, houbaře nebo chovatele drůbeže. „Je to o kontaktu se zemědělcem,“ zdůrazňuje Sahajdák. Nekvalitním potravinám se podle něj může vyhnout každý. Šéfkuchař radí: „Nakupovat přímo od lidí, kteří jsou špinaví od hlíny, když prodávají brambory. To je správná cesta. Je spousta farmářských trhů.“

Oldřich Sahajdák a jeho tým
Zdroj: ČT24/Isifa.com

Záměrem La Degustation Bohême Bourgeoise od začátku bylo vrátit českou kuchyni na světovou úroveň, kterou měla za první republiky. Cílem bylo perfektně vařit česká jídla, za která se nebudeme muset stydět. „Pro mě osobně to znamená, že ta cesta, kterou jsme se vydali, tedy vaření poctivých českých pokrmů z českých surovin, je správná,“ uvedl již dříve šéfkuchař Sahajdák.

Host, který se po jídle legitimoval

„Jsme otevřeni šest let a každý rok se tam objevil host, který se nám po jídle legitimoval s tím, že je od Michelina a že by se nás rád zeptal nás pár otázek - kde nakupujeme, jak skladujeme suroviny… Chtěl se podívat do zázemí. Návštěva, po tom, co se najedl, trvala deset minut, pak poděkoval a odešel pryč,“ vykládá Sahajdák.

Zákazníci restaurace La Degustation Bohême Bourgeoise si mohou pochutnat například na čtrnáctichodovém menu za 2 900 korun, jehož součástí jsou studené a teplé předkrmy, polévka, hlavní jídlo a také dezerty. „Je to zážitek na dvě a půl hodiny, kdy jste pořád v kontaktu s kuchařem,“ zve Sahajdák.

Michelinskou hvězdičku v minulosti v Česku třikrát získal italský šéfkuchař Andrea Accordi, který pracoval v restauraci Allegro hotelu Four Seasons. Loni ale odešel do Petrohradu. Restaurace Allegro tak již v tomto hotelu neexistuje a český kuchař Richard Fuchs zde místo ní otevřel letos v březnu restauraci CottoCrudo.

V letošním roce získala v průvodci Michelin Main Cities of Europe nejvíce hvězdiček Francie, dále Německo a Velká Británie. Stejně jako Praha získala dvě hvězdičky také maďarská Budapešť, naopak naprázdno vyšly gastronomické podniky ve Varšavě a Krakově v Polsku.

La Degustation Boheme Bourgeoise

  • vznikla v roce 2006 jako první degustační restaurace v Česku
  • spolumajitelem a šéfkuchařem je Oldřich Sahajdák, hlavní sommeliérkou je Klára Kollárová
  • restaurace se specializuje na klasickou českou kuchyni z konce 19. století (menu je sestaveno z receptur Marie B. Svobodové z roku 1894), nabízí i mezinárodní degustační menu 
  • v letech 2009 a 2010 restarace vyhrála českou anketu Maurerův Grand Restaurant, loni získala čtvrté místo 
  • v roce 2010 získala Cenu Jaroslava Vašaty určenou pro úspěšný český gastronomický koncept 
  • restaurace je součástí gastronomického konceptu Ambiente 
  • Sahajdák (nar. 1975) má profesní zkušenosti z Německa, Itálie, Portugalska, Nového Zélandu i prestižních kuchařských kurzů Amerického kulinářského institutu (C.I.A.), pracoval v několika restauracích Ambiente
7 minut
Rozhovor s Oldřichem Sahajdákem
Zdroj: ČT24

Výběr redakce

Aktuálně z rubriky Ekonomika

Nákup a provoz F-35 projdou koaličním auditem, řekla Schillerová

Smlouvy na nákup a provoz 24 nadzvukových letounů F-35 za zhruba 150 miliard i dosavadní platby projdou koaličním auditem. ČT to sdělila vicepremiérka a ministryně financí Alena Schillerová (ANO). Reagovala tím i na ministra obrany a jeho slova ze sociálních sítí SPD. Jaromír Zůna řekl, že jeho resort udělá analýzu i s možností výpovědi smlouvy. S tou ale hnutí ANO nesouhlasí. Další z vicepremiérů Karel Havlíček (ANO) už dřív řekl, že nákup F-35 je rozhodnutou věcí.
před 16 hhodinami

Ekonomika si podle expertů příští rok udrží růst, inflace mírně zvolní

Česká ekonomika si v příštím roce udrží rychlý růst, když se hrubý domácí produkt (HDP) zvýší o dvě až 2,5 procenta. Inflace se dál přiblíží k dvouprocentnímu cíli České národní banky (ČNB). Růst nominálních mezd překoná tempo růstu spotřebitelských cen, zvýší se tedy i reálné příjmy domácností. Nezaměstnanost mírně vzroste, přesto bude nadále patřit mezi nejnižší v Evropské unii. Vyplývá to z výsledků pravidelného průzkumu ministerstva financí na základě prognóz patnácti tuzemských odborných institucí a odhadů analytiků.
včera v 08:27

Letošní rozpočet směřuje k překročení naplánovaného schodku

Stát letos velmi pravděpodobně nedodrží schodek rozpočtu, který předchozí vláda naplánovala na 241 miliard korun. Deficit byl totiž už před vánočními svátky téměř 275 miliard. Z nejnovějších dat ministerstva financí to zjistila ČT. S dodržením plánovaného schodku už nepočítá ani nová ministryně financí Alena Schillerová (ANO) ani nejsilnější opoziční strana ODS, ze které je předchozí šéf resortu.
25. 12. 2025

Benzin je nejlevnější za více než čtyři roky

Benzin v Česku je nyní nejlevnější za více než čtyři roky. Od minulého týdne cena Naturalu 95 klesla o 41 haléřů na průměrných 33,35 koruny za litr. Nižší byla naposledy v červenci 2021. O více než čtyřicet haléřů zlevnila za týden také nafta, prodává se v průměru za 32,62 koruny za litr. Vyplývá to z údajů společnosti CCS, která ceny sleduje.
25. 12. 2025

Cena zlata znovu pokořila rekord

Cena zlata ve středu poprvé překročila 4500 dolarů (92 600 korun) za troyskou unci (31,1 gramu), na rekordu je i cena stříbra a platiny. Poptávku po drahých kovech zvyšuje podle analytiků zejména očekávané další snižování základních úrokových sazeb ve Spojených státech.
24. 12. 2025

Zájem o revizi letadel v tuzemsku roste, aerolinky přicházejí z celého světa

Zájem o revizi letadel v tuzemsku roste. V hangárech na pražské Ruzyni servisuje své stroje víc než desítka aerolinek z celého světa. Během dekády se jejich počet zdvojnásobil. I proto tam hledají nové zaměstnance. Lidí ve specializovaných profesích je ale málo.
24. 12. 2025

Svěřenský fond RSVP Trust, kam Babiš vloží Agrofert, je ve sbírce listin

Svěřenský fond RSVP Trust, do kterého premiér Andrej Babiš (ANO) nevratně vloží holding Agrofert, byl zveřejněn ve sbírce listin Evidence svěřenských fondů. Založila ho poradenská společnost Roklen s podporou právní kanceláře DBK, sdělila firma v pondělí. Babiš poté uvedl, že tak učiní do termínu, jak mu stanovuje zákon, tedy do třiceti dnů od svého jmenování premiérem.
23. 12. 2025Aktualizováno23. 12. 2025

Tatra dodá na Slovensko vojenské vozy za až 25 miliard

Společnost Tatra Defence Systems ze skupiny Czechoslovak Group (CSG) českého podnikatele Michala Strnada uzavřela se slovenským ministerstvem obrany samostatnou rámcovou smlouvu na dodávku až 1289 vojenských vozidel řady Tatra Force. Finanční rámec smlouvy pro potřeby ministerstva činí až 1,032 miliardy eur (přes 25 miliard korun).
23. 12. 2025
Načítání...