Nejlepší doba říci si o přidání. Nezaměstnanost spadla pod tři procenta, bez práce je nejméně lidí za posledních 21 let

Události ČT: Nezaměstnanost v Česku se dostala pod tři procenta (zdroj: ČT24)

Nezaměstnanost v Česku v červnu klesla na 2,9 procenta z květnových tří procent. Bez práce bylo 223 786 lidí, nejméně od července 1997. Počet volných míst naopak vzrostl na více než 301 516. Oznámil to ve středu Úřad práce ČR. Loni v červnu byla nezaměstnanost na čtyřech procentech, bez práce bylo tehdy téměř 300 tisíc lidí.

Nezaměstnanost klesá vytrvale od února. Zájem o nové zaměstnance je stále především v technických a dělnických oborech. Trh práce ovlivňují také sezonní práce zejména ve stavebnictví, gastronomii a cestovním ruchu, zemědělství, zahradnictví, lesnictví, lázeňství či těžbě.

Vývoj nezaměstnanosti
Zdroj: MPSV

„V souvislosti se sezonními pracemi, ale i vysokým počtem míst v průmyslu klesl počet nezaměstnaných mužů. V evidenci jich bylo meziměsíčně o 4624 méně, tedy 104 674. Sezonní činnosti poběží i v dalších měsících a nezaměstnanost by tak mohla ještě dále klesat,“ uvedla generální ředitelka Úřadu práce ČR Kateřina Sadílková.

Vzhledem k akutnímu nedostatku pracovní síly se zaměstnanci dostali do silné vyjednávací pozice, kdy mohou žádat o výrazné navýšení mezd. Firmy pro udržení výroby růst mezd akceptují.
Štěpán Křeček
hlavní ekonom BH Securities

V mezinárodním srovnání mělo Česko podle posledních dostupných dat Eurostatu (za květen 2018) nejnižší míru nezaměstnanosti v celé EU. „Míra nezaměstnanosti v České republice je nejnižší nejen v rámci EU, ale i v rámci OECD. Česko vykazuje nižší míru nezaměstnanosti než země jako Japonsko nebo Island,“ dodal hlavní ekonom společnosti Cyrrus Lukáš Kovanda. 

„Už bych o nezaměstnanosti ani nemluvila. Myslím si, že česká ekonomika zažívá jev, který se nazývá přezaměstnanost,“ poznamenala hlavní ekonomka Raiffeisenbank Helena Horská.

Nejnižší nezaměstnanost je v Pardubickém kraji

Nejnižší míra nezaměstnanosti je v Pardubickém kraji, a to 1,8 procenta. V Plzeňském a Jihočeském kraji je to shodně 1,9 procenta, v hlavním městě je pak nezaměstnanost na dvou procentech. Naopak nejvyšší podíl nezaměstnaných je v Moravskoslezském kraji, kde na konci června činil 4,7 procenta. V Ústeckém kraji to bylo 4,6 procenta.

Nezaměstnanost v krajích ČR – červen 2018 (v %)
Zdroj: MPSV

Meziměsíční pokles nezaměstnanosti zaznamenalo v červnu 73 okresů, ve čtyřech okresech nezaměstnanost vzrostla. Nejnižší podíl nezaměstnaných byl na konci června v okresech Rychnov nad Kněžnou a Jindřichův Hradec, a to 1,1 procenta. Nejhůře je na tom Karviná s mírou nezaměstnanosti 7,1 procenta. Na jedno volné pracovní místo připadá v průměru 0,7 uchazeče. Z toho nejvíce v okresech Karviná (5,8), Most (4,1) a Ústí nad Labem (4).

Nejvíce volných míst bylo v Praze, kde jich zaměstnavatelé nabízeli více než 59 tisíc. Nejméně jich je v Karlovarském kraji, zhruba 8200. Z celkového počtu volných pracovních míst nabízeli zaměstnavatelé téměř devět tisíc pozic na dohodu o provedení práce a asi 7900 míst na dohodu o pracovní činnosti. 

Jaký bude další vývoj?

„Český trh práce se výrazně přehřívá, a to zřetelně dominantně v segmentu pracovních pozic s poměrně nízkou kvalifikací. To není z hlediska střednědobého a dlouhodobého rozvoje české ekonomiky žádoucí,“ upozornil Kovanda.

V nejbližší době se nezaměstnanost z extrémně nízkých hodnot zřejmě nezvedne. „S příchodem léta jsou sezonní faktory v plné síle. Ty přetrvají až do podzimních měsíců, kdy se míra nezaměstnanosti podle našeho odhadu bude držet pod tříprocentní hranicí,“ uvedl analytik Raiffeisenbank Milan Frydrych. 

Podobně to vidí ekonomka Monika Junicke z Komerční banky. „I když by se mohlo zdát, že nezaměstnanost nemá prostor k dalšímu poklesu, očekáváme, že v příštích měsících v důsledku sezonnosti i dobré ekonomické situace ještě mírně poklesne a své premiantství si v Evropě udrží,“ řekla.

Hlavní ekonom Next Finance Vladimír Pikora se domnívá, že česká ekonomika je rozpumpovaná na maximum, ale už narazila na svoje limity. Bez dalších lidí nemůže podle něj zrychlovat tempo růstu, ale vývoj v zahraničí (USA, Německo) nenaznačuje další akceleraci. Světu navíc hrozí obchodní válka mezi USA a Čínou a možná i mezi USA a EU, upozornil.

„Z toho plyne, že poptávka po nových lidech uvadne. Očekávám, že na podzim a hlavně v zimě začne míra nezaměstnanosti růst,“ doplnil Pikora. 

Kvůli napjatému trhu práce je víc příležitostí i pro handicapované nebo vězně

Díky nízké nezaměstnanosti se lépe hledá práce lidem se zdravotním postižením. Podle Úřadu práce se počet nezaměstnaných osob s postižením snížil více než o čtvrtinu ve srovnání s květnem 2016.

„Větší procento firem se zajímá, jak připravit pracovní prostředí a nabízí i místa, která jsou na úrovni. Má na to vliv samozřejmě poptávka po pracovnících ale i to, že se nám pomalu daří vysvětlit firmám, že mít handicap neznamená, že osoby se zdravotním postižením nemohou vykonávat a odvádět skvělou práci,“ říká ředitelka Nadačního fondu pro podporu zaměstnávání osob se zdravotním postižením Zdena Štěpánková.

Ne vždy je ale zkušenost dobrá. Samotní lidé s handicapem si třeba stěžují, že jim někteří zaměstnavatelé nebyli ochotni přizpůsobit pracovní podmínky a najali je, aby získali finanční zvýhodnění za postiženého zaměstnance. Mezi nimi je i Eva Rónová, která je od roku 2005 na vozíku a od té doby pracovala v několika nakladatelstvích. „Ti, kteří jsou proškolení, a vědí, co mohou dostat od státu, toho velmi často zneužívají. Ale samozřejmě je i řada zaměstnavatelů, kteří chtějí umožnit zdravotně postiženým najít práci a začlenit je do společnosti,“ říká.

Při hledání zaměstnanců se ale firmy obracejí i na vězně nebo lidi propuštěné z vězení. Podniky oslovené ČT, které mají s vězni zkušenost, si je chválí. V Česku aktuálně pracuje skoro 9 tisíc odsouzených z celkových 15 tisíc, kteří jsou práce schopní. To je meziročně o osm procent víc.

Kolem dvacítky odsouzených zaměstnává firma Komwag, která se zabývá údržbou a svozem odpadu. Pracují jako metaři nebo zastanou pomocné práce. Vedení firmy by chtělo přijmout další odsouzené, ale proces protahují důkladné prověrky a školení, kterými musí zájemci o práci projít. „Jsou totiž v přímém kontaktu s našimi pracovníky a místy i s veřejností. Z tohoto důvodu je také nezbytné, aby byly jejich delikty s nízkou sociální nebezpečností,“ podotkl předseda představenstva Jaroslav Stružka. Pracující vězně podle jeho slov oceňují, protože jsou fyzicky zdatní a motivovaní – jejich pracovní hodnocení může vést až ke zmírnění trestu.

Vězně využívají kvůli nedostatku agenturních pracovníků a zájemců o práci také Pražské služby. „Odsouzené zaměstnáváme na třídicí lince Pod Šancemi a v Chrášťanech. Na každé z těchto našich třídicích linek denně pracuje přibližně 10 odsouzených,“ uvedl mluvčí Pražských služeb Radim Mana. Se zaměstnáváním odsouzených mají dobrou zkušenost a chtěli by přijmout další lidi. 65 vězňů – skladníků využívá kurýrní firma DHL, menza Masarykovy Univerzity má zase dva vězně jako pomocníky na obsluhu. Všechny firmy oslovené ČT potvrzují, že jsou s vězni spokojení.