Na Velké pardubické nepoběží zahraniční koně. Kvůli penězům

Pardubice - Do začátku slavné Velké pardubické zbývají dva dny. Zdá se ale, že letošní 121. ročník se bude muset obejít bez zahraniční účasti. Odborníci se shodují na tom, že čtyř a půl milionová dotace není pro většinu zahraničních žokejů dostatečná a na situaci se zřejmě podepsaly také personální změny ve vedení pardubického Dostihového spolku. Neúčast zahraničních koní by se tak mohla podle odborníků projevit na celkové prosázené částce. Zahraniční návštěvníci, především Angličané, totiž sází hlavně na své aktéry. A ty jezdí na východočeské závodiště ve velkém podporovat.

Velká pardubická slibuje již sedm let čtyři a půl milionu korun. Polovinu z této částky obdrží vítěz, zatímco zbytek si rozdělí koně, kteří doběhnou na druhém až pátém místě. Zahraniční konkurence již nepovažuje tuto finanční částku za zajímavou. „Zahraničním koním se příliš nevyplatí riskovat zahraniční cestu a i poměrně náročný kurz Velké pardubické,“ konstatoval redaktor deníku Sport Martin Hašek.

Podle dostihového experta Martina Svačiny jsou zahraniční dostihy skutečně bohatší. „Nedávno se běžel velký dostih v Itálii na severu v Meranu, kam jezdí čeští koně, a je to dostih, který se běhá v přepočtu na naše o 10 milionů korun,“ dodal.

České dostihy zaostávají za světovými

Nejslavnější překážkový dostih v Anglii, Velká národní, nemůže v tomto směru pardubickému závodu konkurovat. Dotace se zde pohybují kolem 25 milionu korun a podobné je to i s prosázenými částkami. „Sázkový byznys v českém turfu nedosahuje úrovně, jako je tomu ve světě, a je to myslím i důvod, proč české dostihy zaostávají za vyspělým světem. V zahraničí je běžné, že dostihy jsou dotovány ze sázkového provozu, a to se tady zatím nedaří,“ podotkl Hašek.

Zatímco na britskou Velkou národní lidé podle odhadů bookmakerů prosází v přepočtu přes 8 miliard korun, v Pardubicích jde jen o částku v řádech několika milionů. „Loni to bylo 5,7 milionů korun, letos doufáme, že by mohla být částka také kolem 5 až 6 milionů,“ doplnil Jiří Zlámaný z Dostihové kanceláře Betino.