Na českém trhu se objevily další nebezpečné hračky

Praha/Štrasburk - Česká obchodní inspekce objevila na tuzemském trhu dvě nebezpečné nafukovací hračky, které kvůli vysokému obsahu ftalátů mohou ohrozit zdraví dětí. ČOI proto zakázala prodej těchto výrobků, které budou staženy z obchodní sítě.

Inspekce uvedla, že zákaz se týká nafukovací hračky do vody ve tvaru srdce a nafukovacího kruhu připomínajícího kachničku. Obě hračky byly vyrobeny v Číně a do Česka je dovezly firmy Mikro Trading a SEZABAN.

Odborníci v těchto výrobcích zjistili vyšší obsah ftalátů, než připouštějí normy. Ftaláty se mohou dostat do lidského těla například při olizování nafukovacích hraček. Poškozují přitom imunitní systém člověka a mohou způsobovat vrozené vady, kardiovaskulární problémy či neplodnost. Podrobnosti o rizikových výrobcích lidé najdou na internetových stránkách http://www.coi.cz/.

EU zpřísňuje pravidla 

Do boje s nebezpečnými výrobky pro nejmenší zákazníky vyrazila také Evropská unie. Hlasováním v Evropském parlamentu dnes prošla zpřísněná pravidla pro bezpečnost hraček. Jejich součástí jsou i nové podmínky pro používání chemických látek při výrobě hraček.

„Nová pravidla zahrnují nejnovější zdravotní a bezpečnostní normy,“ řekl v reakci na rozhodnutí parlamentu eurokomisař Günter Verheugen. Podle nových pravidel hračky, které jsou spojeny s něčím k jídlu, musejí být vždy v odděleném obalu. Chemické látky, které by mohly způsobit rakovinu nebo které mají další škodlivé účinky, už dál nebudou povoleny. U některých látek, třeba niklu, byly zase sníženy povolené limity. Zpřísnila se i pravidla pro ochranu dětí před udušením, které by mohlo vyvolat vdechnutí nějaké části hračky, a podobně.

Hračky navíc musejí obsahovat zřetelná upozornění k použití. Nová pravidla zakazují používání takových upozornění, která jsou v rozporu s předpokládaným používáním výrobku. Jde třeba o to, když je napsáno upozornění „nevhodné pro děti do 3 let“ na hračce, která je jasně určena pro tuto věkovou skupinu.