Mohou si restaurace účtovat kuvér a další speciální poplatky?

Praha - Mnoho zákazníků restaurací dodnes netuší, co si představit pod pojmem kuvér, a už vůbec neví, jestli a jak by tato nabídka měla být zpoplatněna. To se ještě dá pochopit. Co je ovšem méně pochopitelné je fakt, že jasno v této problematika nemá ani řada provozovatelů různých kaváren hospod či pizzerií. A to buď z toho důvodu, že nejsou fundovaní ve svém oboru, nebo protože se prostě a jednoduše snaží ze svých hostů vytáhnout ještě nějakou tu korunu navíc. Do karet jim hraje zejména to, že lidé se většinou nevyznají v právních kličkách, neumí si správně vysvětlit odbornou terminologii a vlastně ani netuší, jaká mají jako zákazníci práva a povinnosti. Každý je fundovaný ve svém oboru, a proto není divu, že značná část spotřebitelů mlčky akceptuje to, co jim číšník nabulíkuje. Jak to tedy s kuvérem a dalšími podivnými poplatky v restauracích je? Mají restauratéři vůbec právo chtít po zákaznících za ně peníze?

Ve slovníku cizích slov se dočteme, že kuvér je poplatek za stolování, který je zahrnutý do ceny hlavního jídla a znamená volné použití například pečiva, hořčice, křenu a podobně. Jestliže je tedy kuvér účtován separátně, tak to není kuvér, ale samostatně poskytnuté zboží, které by tak mělo být i označeno na jídelním lístku. Pokud je kuvér účtován s hlavním jídlem, nesmí být samostatnou položkou a je vlastně zahrnutý do ceny hlavního jídla.

Podle odborníků v oblasti gastronomie se kuvérem zpravidla označuje třeba bylinkové máslo, česnekové máslo nebo jiné ingredience jako například  miska se škvarky a s cibulí k chlebu či pečivu, které si dá host předtím než mu přinesou jídlo. V takovém případě si lze částkou za kuvér účtovat, ale musí na to být zákazník předem upozorněn.

Význam pojmu „for services“

Někteří provozovatelé uvádějí ve svých jídelních lístcích také třeba poplatek10 procent „for services“, tedy za služby. Jinak řečeno to představuje spropitné pro personál. O tuto částku pak navýší účtovanou sumu a zákazník se nestačí divit. A jelikož neví, co si o tom má myslet, tak raději zaplatí a po nocích se trápí otázkou, jestli na to měli v restauraci nárok.

Účtovat si poplatek „for services“ je značně nestandardní, protože cena uvedená na jídelním lístku by měla být konečná, a to včetně daně s přidané hodnoty či jiných přirážek. Jestliže tedy někde na zadní straně jídelního lístku je drobným písmem uvedeno, že si účtují deset procent pro personál, je to silně neetické. Přesto je to ale právně v pořádku! Obecně totiž platí, že co nezakazuje zákon, je povoleno, a protože zákon nikomu nezakazuje účtovat si nějakou částku pro personál, zákazník ji musí v případě, že je uvedená v jídelním lístku, zaplatit.

Nezákonný je pouze postup, kdy restaurace účtují tyto poplatky například jen cizincům, a nikoliv Čechům. Taková praxe je v rozporu s antidiskriminačním zákonem a je protizákonná i v případě, že jsou na ni zákazníci upozorněni v jídelním lístku.

Obrana proti nečekaným poplatkům

Nejdůležitější ze všeho je prostudovat si jídelní lístek. Tam je totiž napsáno, co a za jakých podmínek dostaneme. Pokud nám nějaká informace chybí, je na místě se zeptat. Pokud se nám něco nelíbí, máme dvě možnosti: buď hned na začátku vznést námitku, že s něčím nesouhlasíme a odejít z restaurace, nebo zaplatit, pokud jsme až při placení zjistili, že jsou nám účtovány kupříkladu poplatky, se kterými nesouhlasíme nebo ve výši, která se nám zdá být nepřiměřená. Důležité totiž je, že objednáním jsme akceptovali podmínky, které ve svém jídelním lístku stanovil provozovatel restaurace. A pakliže nejsou protizákonné, měli bychom zaplatit.

Následně ale můžeme uplatnit reklamaci. Tady ale mnozí z nás pohoří na tom, že účtenku buď nemají, nebo ji mají neúplnou. Důležité je uvědomit si, že pro případný spor musíme mít takový doklad, který má všechny předepsané údaje. Mezi ty patří zejména označené toho, kdo doklad vystavil, tj. obchodní název firmy a identifikační číslo, datum kdy byla služba poskytnuta, cena zboží a označení toho, co bylo prodáno. Je na nás abychom si účtenku na místě zkontrolovali. Je to jediný doklad, který zákazníkovy umožňuje reklamovat prodané zboží nebo poskytnutou službu. S neúplným dokladem o zaplacení těžko můžeme nějaký spor vyhrát.

A ještě dodatek. Pokud se zákazník setká v restauraci s nějakým nekalým zacházením, tak by měl reklamaci uplatnit ihned na místě, nebo pokud se nedovolá spravedlnosti, na nejbližším Živnostenském úřadě, případně u Státní zemědělské a potravinářské inspekce.

Výběr redakce

Aktuálně z rubriky Ekonomika

Od ledna stoupnou živnostníkům odvody, vzrostou i daně z tabáku a alkoholu

Daňové změny a úprava odvodů od ledna dopadnou hlavně na živnostníky. Minimální sociální odvody se jim mají dočasně zvýšit o 960 korun a zdravotní o zhruba 160 korun měsíčně. Důvodem je především úsporný balíček, který v minulém volebním období prosadil kabinet Petra Fialy (ODS). Koalice ANO, SPD a Motoristů chce růst poslaneckým návrhem zpomalit se zpětnou platností. Od ledna platí také změny u paušální daně a vzroste i spotřební daň na tabák a alkohol.
před 3 hhodinami

Rusko prodloužilo zákaz vývozu benzinu do konce února

Ruská vláda prodloužila dočasný zákaz exportu benzinu do 28. února 2026 pro všechny vývozce včetně části výrobců. Moskva zároveň do konce února prodloužila zákaz vývozu nafty a námořního paliva. Zákaz se však nevztahuje na přímé výrobce ropných produktů, informovala v sobotu ruská státní agentura Interfax s odvoláním na tiskovou službu vlády.
před 11 hhodinami

Nákup a provoz F-35 projdou koaličním auditem, řekla Schillerová

Smlouvy na nákup a provoz 24 nadzvukových letounů F-35 za zhruba 150 miliard i dosavadní platby projdou koaličním auditem. ČT to sdělila vicepremiérka a ministryně financí Alena Schillerová (ANO). Reagovala tím i na ministra obrany a jeho slova ze sociálních sítí SPD. Jaromír Zůna řekl, že jeho resort udělá analýzu i s možností výpovědi smlouvy. S tou ale hnutí ANO nesouhlasí. Další z vicepremiérů Karel Havlíček (ANO) už dřív řekl, že nákup F-35 je rozhodnutou věcí.
26. 12. 2025

Ekonomika si podle expertů příští rok udrží růst, inflace mírně zvolní

Česká ekonomika si v příštím roce udrží rychlý růst, když se hrubý domácí produkt (HDP) zvýší o dvě až 2,5 procenta. Inflace se dál přiblíží k dvouprocentnímu cíli České národní banky (ČNB). Růst nominálních mezd překoná tempo růstu spotřebitelských cen, zvýší se tedy i reálné příjmy domácností. Nezaměstnanost mírně vzroste, přesto bude nadále patřit mezi nejnižší v Evropské unii. Vyplývá to z výsledků pravidelného průzkumu ministerstva financí na základě prognóz patnácti tuzemských odborných institucí a odhadů analytiků.
26. 12. 2025

Letošní rozpočet směřuje k překročení naplánovaného schodku

Stát letos velmi pravděpodobně nedodrží schodek rozpočtu, který předchozí vláda naplánovala na 241 miliard korun. Deficit byl totiž už před vánočními svátky téměř 275 miliard. Z nejnovějších dat ministerstva financí to zjistila ČT. S dodržením plánovaného schodku už nepočítá ani nová ministryně financí Alena Schillerová (ANO) ani nejsilnější opoziční strana ODS, ze které je předchozí šéf resortu.
25. 12. 2025

Benzin je nejlevnější za více než čtyři roky

Benzin v Česku je nyní nejlevnější za více než čtyři roky. Od minulého týdne cena Naturalu 95 klesla o 41 haléřů na průměrných 33,35 koruny za litr. Nižší byla naposledy v červenci 2021. O více než čtyřicet haléřů zlevnila za týden také nafta, prodává se v průměru za 32,62 koruny za litr. Vyplývá to z údajů společnosti CCS, která ceny sleduje.
25. 12. 2025

Cena zlata znovu pokořila rekord

Cena zlata ve středu poprvé překročila 4500 dolarů (92 600 korun) za troyskou unci (31,1 gramu), na rekordu je i cena stříbra a platiny. Poptávku po drahých kovech zvyšuje podle analytiků zejména očekávané další snižování základních úrokových sazeb ve Spojených státech.
24. 12. 2025

Zájem o revizi letadel v tuzemsku roste, aerolinky přicházejí z celého světa

Zájem o revizi letadel v tuzemsku roste. V hangárech na pražské Ruzyni servisuje své stroje víc než desítka aerolinek z celého světa. Během dekády se jejich počet zdvojnásobil. I proto tam hledají nové zaměstnance. Lidí ve specializovaných profesích je ale málo.
24. 12. 2025
Načítání...