Macao loni přilákalo rekordní počet hazardérů

Macao – Největší centrum hazardních her na světě Macao vydělalo v loňském roce v přepočtu 650 miliard korun, což je zhruba 40procentní nárůst. Macao přitom láká hlavně Číňany. Je totiž jediným místem v zemi, kde je hazard povolen.

Číňané jsou hlavními zákazníky kasin v Macau, i když od vlády potřebují výjezdní propustku a na hazard nemají moc peněz. Nedostatek tak řeší půjčkami. „V posledních letech rostla poptávka po úvěrech, proto začala být vláda opatrná jak v rozšiřování úvěrů, tak v dalších klíčových oblastech,“ říká Mark Konyn ze společnosti RCM Asia. 

Příliv čínských turistů pomohl Macau překonat v příjmech americké Las Vegas a stát se největším centrem hazardních her na světě. Macao vydělá na hazardních hrách pětkrát víc. Navíc jsou tamní kasina otevřena i pro chudé vrstvy. 

Tradice her a sázení v Macau sahá zhruba 150 let do minulosti. Boom ale odstartoval až návrat pod správu Pekingu na konci tisíciletí. Za Las Vegas přitom stále zaostává v doprovodných službách, jako jsou restaurace, ubytování a obchodní centra. Zatímco v Las Vegas jde polovina příjmů právě z těchto služeb, v Macau je to pouhých pět procent.