Kaddáfí vyděsil světové trhy

Tripolis – Nepokoje v Libyi srážejí ceny světových akcií. Ty evropské pokračují v poklesu a obchodují se na nejnižších hodnotách za poslední tři týdny. Akciový trh v Americe zase zažil největší propad od loňského srpna. Panika se nevyhnula ani burze v Tokiu. I ropa je na rekordních hodnotách. Zdražila nejvíce od léta 2008. Cena marocké lehké ropy WTI totiž překročila hranici sto dolarů za barel.

Svět se obává nedostatku ropy

Libyjské problémy působí na trhy mnohem mocněji než předešlé události v Tunisku nebo v Egyptě. Libye je totiž členem Organizace zemí vyvážejících ropu OPEC a dvanáctým světovým největším exportérem černého zlata. Za normálních okolností země vytěží kolem 1,6 milionu barelů suroviny denně. Podle výpočtů agentury Reuters však byla až čtvrtina libyjské produkce ropy kvůli nepokojům pozastavena. Členové uskupení se však pokouší situaci uklidnit.

Reportáž Lucie Edrové (zdroj: ČT24)

Saúdský ministr pro ropu Ali Al-Naimi:

„Můžeme potvrdit, že Saúdská Arábie a celý OPEC jsou plně připraveny na jakékoliv výpadky v dodávkách. Ropy máme dost, na trh se opět vrátí stabilita.“

Severomořská ropa Brent se nyní prodává kolem sto jedenácti dolarů za barel, americká překročila magickou hranici sto dolarů za barel. Ne všichni jsou však z vývoje cen zděšeni. „Rozdílný je tam vliv pro ropné firmy. Pro ty je tato situace pozitivní vzhledem k růstu cen ropy, ale výjimkou jsou v Libyi silně zainteresované. Příkladem jsou italské a španělské firmy, tam vidíme pokles akcií,“ poznamenal analytik společnosti Patria Tomáš Vlk.