Inspekce: Salámy Herkules obsahují stabilizátory, barviva i „éčka“

Praha – Státní zemědělská a potravinářská inspekce (SZPI) provedla kontrolu salámu Herkules od sedmi různých producentů a zjistila, že výrobci běžně používají stabilizátory, zvýrazňovače chuti, barviva či takzvaná „éčka“. Podle řádné receptury přitom do salámu Herkules patří pouze dusitan. Nejlépe dopadl salám z píseckého masokombinátu ZŘUD, na posledním místě se umístil výrobek Kosteleckých uzenin obsahující osm „éček“.

Výsledky testů shrnula ve Studiu ČT24 Dana Večeřová, vedoucí oddělení vnější komunikace Potravinářské komory ČR: „Dopadlo to pro spotřebitele dobře z toho hlediska, že všechny testované salámy, kterých bylo sedm vzorků nakoupených po celé České republice od různých výrobců, dodržely kvalitativní parametry, které dodržet mají.“ Mezi tyto parametry patří obsah masa, soli a tuku.

Poláci nechtějí zveřejnit seznam výrobců, kteří používali posypovou sůl

SZPI na dnešní tiskové konferenci také ostře kritizovala polské úřady za to, že dosud nebyly schopny dodat české straně seznam výrobců, kteří ve svých potravinách používali posypovou sůl. Polská prokuratura na tyto informace uvalila embargo.

„Do dnešního dne nemáme prostřednictvím evropského výstražného systému RASFF ani jinou cestou žádné konkrétní informace o tom, které subjekty v Polsku zpracovávaly průmyslovou sůl, do kterých potravin a v jakém dávkování byla použita a zda se tyto potraviny mohly dostat na český trh,“ uvedl vrchní ředitel kontrolní a právní sekce SZPI Martin Klanica, podle kterého se polské úřady snaží kauzu utlumit.

Posypová sůl je nezávadná, tvrdí polská inspekce

Zakázat dovoz polských potravin není podle Klanici možné, protože by to bylo v rozporu s evropskými pravidly. U Evropské komise nicméně chce SZPI prosadit důslednější kontroly ve státech, které mají problémy s dodržováním pravidel.

Právě nedostatek informací výrazně komplikuje českým úřadům pátrání po polských potravinách, které mohou obsahovat posypovou sůl. České úřady neuspokojil ani argument polské inspekce, podle které je technická sůl v jídle zdravotně nezávadná.

Všechny vzorky polských potravin a soli, které SZPI zatím v Česku odebrala, byly v pořádku.

Načítání...