Hradní kancléř Mynář slibuje další čínské investice. Do Česka prý míří významné firmy

Na konci léta by se v Česku opět mohlo konat česko-čínské obchodní fórum, uvedl hradní kancléř Vratislav Mynář v rozhovoru pro ČTK. Slibuje i příchod dalších významných a majetných investorů do Česka. S jednou z firem už podle svých slov jedna při nedávné cestě do Číny. Hrad přitom aktuálně řeší potíže šéfa CEFC, právě Mynář byl členem delegace, která v minulých dnech zjišťovala, co se kolem poradce prezidenta Zemana vůbec děje.

Mynáře do Číny doprovodil poradce prezidenta Martin Nejedlý a zmocněnec Jaroslav Tvrdík, místopředseda představenstva evropské CEFC Group Company. Po návratu potvrdili, že předseda CEFC a zvláštní poradce českého prezidenta Miloše Zemana Jie Ťien-ming v Číně podává vysvětlení pro podezření z porušení zákona a má odejít z čela společnosti.  

Podle Mynáře nebylo úkolem trojice zjišťovat osud prezidentova poradce. „To je věcí Číny a do toho se pan prezident nikdy nebude míchat,“ řekl. Důvodem podle něj bylo ujištění, že záležitost neovlivní CEFC Europe a její byznys s českými firmami. „Jsem velmi rád, že jsme panu prezidentovi mohli přivézt informaci, že selhání jednotlivce nemá vliv na právnickou osobu CEFC Europe,“ zdůraznil. Do CEFC má ovšem vstoupit státem vlastněná firma CITIC Group.

Nejmenovaná čínská firma se podle Mynáře chce seznámit s českými projekty

Číňané podle Mynáře považují projekty v Česku „za natolik zásadní“, že se k dosavadnímu působení CEFC Europe chce přidat několik dalších firem. Vstup do Česka podle Mynáře plánuje více „jistě velmi významných“ čínských firem.

„Měl jsem možnost se na jednom jednání setkat se zástupci jisté společnosti,“ podotkl kancléř. Daná firma se podle něj nyní chce seznámit s českými projekty. Očekává, že v příštích týdnech se její zástupci vydají do Česka a chtějí se zde setkat s lidmi, kteří stojí za společnými česko-čínskými projekty. Na základě jejich zájmu by se v srpnu či v září mělo konat další česko-čínské podnikatelské fórum.

CEFC si před časem vybrala Česko jako sídlo svých evropských aktivit, v Česku zároveň koupila podíly v několika firmách. CEFC Group (Europe) Company k 1. březnu posílila kapitál o 13,5 miliardy korun na 14,65 miliardy korun.

V Česku CEFC Group (Europe) Company koupila podíly například v aeroliniích Travel Service, cestovní agentuře Invia.cz, kapitálově vstoupila do J&T Finance Group, ovládá Pivovary Lobkowicz Group, strojírenský a metalurgický podnik Žďas Žďár nad Sázavou, je majoritním vlastníkem fotbalové Slavie i stadionu v Edenu. CEFC Europe spravuje v tuzemsku aktiva přes 1,5 miliardy eur.