Export zbraní a vojenského materiálu byl loni rekordní, dosáhl 15 miliard korun

Export zbraní a vojenského materiálu z Česka byl loni rekordní, když dosáhl 15 miliard korun. Největší část (28 procent) mířila do států EU, z ostatních zemí pak do Iráku. Předloni byl z České republiky vyvezen vojenský materiál v hodnotě 11,8 miliardy. Celkem úřady udělily k vývozu vojenského materiálu 1144 licencí v hodnotě 24 miliard korun. Vyplývá to ze zprávy ministerstva průmyslu a obchodu (MPO), kterou ve středu projedná vláda.

Do zemí EU české zbrojovky vyvezly vojenský materiál za 4,3 miliardy korun. Export do Bulharska dosáhl miliardy, na Slovensko se exportovaly zbraně za 967 milionů a do Itálie za 531 milionů. Největším obchodním partnerem Česka se v tomto segmentu loni stal Irák, kam bylo vyvezeno zboží za 1,64 miliardy korun, na druhém místě jsou USA (1,1 miliardy).

Prezident a výkonný ředitel Asociace obranného a bezpečnostního průmyslu České republiky Jiří Hynek si výsledky chválí. „My nemáme jednu firmu, která by byla prioritní. To spektrum produktů, které se vyváží, je velmi široké. Od pozemní techniky a elektroniku a munici až po ruční zbraně,“ řekl. Hlavně export vedl do Iráku. „Tam se promítl export letecký, především L159, který byl výrazně navýšen. Šla tam ale i pozemní technika a ruční zbraně,“ popsal.

Právě ruční zbraně šly ve velkém množství také do Spojených států amerických. „Je to zaslíbená země pro kohokoliv, kdo vyrábí zbraně, protože Američané zbraně milují. Máme tam velmi silnou pozici a troufám si říct, že výrazně porážíme i západoevropské výrobce,“ uvedl.

Americký trh je podstatný například pro Českou zbrojovku Uherský Brod. „V loňském roce jsme tam pronikli i do trhu ozbrojených složek,“ dodal generální ředitel firmy Lubomír Kovařík s tím, že mezi dalšími cílovými destinacemi mají i Asii – Thajsko, Indonésii či Vietnam. „Zaznamenáváme nárůst jak v ozbrojených složkách, tak u civilních osob, které se vyzbrojují v rámci zajištění své vlastní bezpečnosti,“ zhodnotil obecně.

Co se týče dílčích složek, hodnota exportu střelných zbraní tuzemských zbrojařských firem dosáhla 3,3 miliardy. Producenti vyvezli 86 736 revolverů a samonabíjecích pistolí v hodnotě 835 milionů korun. Drtivá většina mířila do Spojených států a dále do jižní Afriky a Kanady. Hodnota vývozu 71 533 dlouhých zbraní dosáhla 592 milionů korun.

Zbraně míří i ze zahraničí do Česka

Dovoz vojenského materiálu dosáhl loni 1,4 miliardy korun. Ministerstvo průmyslu a obchodu udělilo 500 licencí s hodnotou zboží 19,4 miliardy. Na dovoz pyrotechnických výrobků bylo vydáno osmi společnostem 93 povolení z Číny a jedno povolení pro dovoz z Japonska s deklarovanou dovozní hodnotou 520 milionů korun. 

Koncem loňského roku mělo povolení k provádění zahraničního obchodu s vojenským materiálem 226 právnických osob a dvě fyzické osoby. Loni MPO zrušilo povolení jedné firmě, která přestala splňovat podmínky pro jeho držení.

V případě zboží a technologií dvojího užití dosáhl počet udělených povolení k vývozu 417, a to do 72 zemí. Export mířil nejčastěji do Ruska (71krát), Číny (37krát), Indie (28krát) či do Íránu (21krát). Mezi nejčastěji vyvážené zboží dvojího užití patřily strojírenské výrobky, například obráběcí stroje, zařízení Nanospider, přenosný detektor Explonix či hmotnostní spektrometry. Z chemického průmyslu především kyanid sodný a draselný. Tuzemské firmy exportovaly také rastrovací elektronové mikroskopy či ochranné plynové masky a filtry.