Dukovany pojedou na půl plynu. Kontrola zastaví čtvrtý blok

Jaderná elektrárna Dukovany ve čtvrtek neplánovaně odstaví čtvrtý výrobní blok kvůli podrobné kontrole potrubí v sekundární nejaderné části. Informoval  o tom mluvčí elektrárny Jiří Bezděk. Kvůli probíhající odstávce druhého bloku tak budou dodávky elektřiny poloviční.

Podle údajů firmy ČEZ bude blok stát asi deset dní. Dodávky elektrického proudu z Dukovan  klesnou na polovinu, protože od 9. března v elektrárně běží plánovaná odstávka v bloku číslo dvě, která by měla skončit v první polovině května.

Elektrárna má čtyři reaktorové bloky s celkovým instalovaným výkonem 2040 megawattů. Pokrývá pětinu spotřeby elektřiny v Česku. Naposled byl dukovanský blok neplánovaně odstaven na přelomu minulého a letošního roku, a to na týden. Šlo o blok číslo dvě. Technici tehdy opravovali motor jednoho ze záložních dieselových generátorů.

Vláda by měla v květnu dostat hodnocení, jak vystavět a financovat nový jaderný blok v Dukovanech (případně v Temelíně). 

Společnost ČEZ, pod kterou patří i jaderné elektrárny v Dukovanech a v Temelíně, je největší česká energetická firma. Jejím majoritním akcionářem je stát, který prostřednictvím ministerstva financí drží zhruba sedmdesát procent akcií.