ČNB se připravuje na zvýšení sazeb, chce tlumit rizika rychlého růstu hypoték

Zvyšování úrokových sazeb přispěje k tlumení rizik spojených s růstem hypotečních úvěrů, na něž již ČNB reagovala některými svými nástroji. Vyplývá to ze záznamu z jednání bankovní rady ve čtvrtek 29. června, který ČNB v úterý zveřejnila. V této souvislosti zazněl návrh, aby při měnověpolitických úvahách a jejich komunikaci byl více zohledňován vývoj na realitním trhu.

ČNB v polovině června opět zpřísnila podmínky pro poskytování hypoték. Vedl ji k tomu rychlý růst cen nemovitostí i objemu úvěrů na bydlení. Při zhoršení ekonomiky by se tak mohla řada domácností s hypotékou dostat do problémů se splácením.

Centrální banka proto rozšířila loňské doporučení ohledně poskytování hypoték. Nově se bude vztahovat na všechny poskytovatele úvěrů a současně i na další úvěry, které jsou klientovi poskytnuty poté, co získá hypoteční úvěr.

  • Bankovní rada ČNB koncem června jednomyslně nechala úrokové sazby beze změny na rekordně nízké úrovni. 
  • Zároveň rada informovala o tom, že pravděpodobně zvýší úrokové sazby ve třetím čtvrtletí letošního roku tak, jak to předpokládá aktuální prognóza centrální banky. 
  • Základní úroková sazba, od níž se odvíjí úročení komerčních úvěrů, je od listopadu 2012 na 0,05 procenta.

Členové bankovní rady také diskutovali rizika plynoucí ze zahraničního vývoje. Na jednu stranu byl zmíněn pozitivní vývoj ekonomické aktivity v eurozóně, jejíž tempo růstu v posledních čtvrtletích zrychluje. Na druhou stranu byly uvedeny nejistoty ohledně obchodní politiky USA, průběhu brexitu a situace bankovního sektoru některých zemí eurozóny.

Seidler: Důvodů pro růst sazeb je dost

Hlavní ekonom ING pro ČR Jakub Seidler se domnívá, že zápis sice potvrdil záměr bankovní rady zvyšovat sazby, „nepůsobil však v tomto kontextu natolik odhodlaně, jak by se dalo usuzovat z vyjádření guvernéra Jiřího Rusnoka na tiskové konferenci po samotném měnovém jednání“. 

Ekonom uvedl, že v zápisu byly poměrně málo akcentovány důvody podporující brzký růst sazeb, zatímco poměrně velký prostor byl věnován názorům, proč růst sazeb neuspěchat. Zápis tak poslal ohledně růstu sazeb méně jasný signál, než samotná tisková konference, podotkl Seidler. 

Podle jeho názoru jsou však důvody pro brzký růst sazeb stále vyšší. Připomněl nad očekávání dobrý vývoj ekonomické aktivity i téměř desetiprocentní meziroční nárůst průměrných mezd v průmyslových podnicích. K tomu dodal, že inflační tlaky jsou poměrně zřejmé a „je nutné využít současné situace příznivého ekonomického vývoje k normalizaci úrokových sazeb a opuštění jejich nulové úrovně, která není konzistentní s aktuálním ekonomickým vývojem“. 

Koruna oslabila

Podle analytiků koruna ale reagovala na zveřejnění zápisu a proti pondělnímu závěru oslabila k euru o šest haléřů na 26,14 Kč/EUR. Vůči dolaru česká měna stagnuje na 22,90 Kč/USD. Vyplývá to z údajů serveru Patria Online.

Ve středu budou zveřejněny údaje o inflaci. „Je možné, že utvrdí trhy v očekávání, že korunové sazby brzo vzrostou. To by korunu posílilo,“ uvedl hlavní ekonom Next Finance Vladimír Pikora.