Čína opět snížila úrokové sazby, čeká se na kroky dalších centrálních bank

Peking - Centrální banka Čínské lidové republiky dnes snížila úrokové sazby, a to už potřetí během šesti týdnů. Chce tak pomoci ekonomice vypořádat se s dopady světové finanční krize. Základní sazba na jednoleté půjčky komerčních bank tak ve čtvrté největší ekonomice světa klesla o 0,27 procentního bodu na 6,66 procenta. Jednoletá sazba na vklady klesla na 3,60 z 3,87 procenta.

„Růst se zpomaluje a politici chtějí jednat, aby omezili rizika poklesu a podpořili náladu na trhu,“ analyzoval krok čínské centrální banky ekonom hongkongské divize Citigroup Yiping Huang. Někteří čínští analytici se domnívají, že snížení sazeb může být součástí koordinovaného snižování úroků velkými centrálními bankami ve světě. Ty se na další snižování podle ekonomů chystají.


Očekává se, že americká centrální banka Fed sníží dolarové úroky
dnes odpoledne. Ke snížení sazeb se zřejmě chystá také Evropská centrální banka, když se nyní inflace v eurozóně mírní, a podle informovaných zdrojů tak učiní tento pátek i japonská centrální banka.

Audrey Childe-Freeman, hlavní stratég společnosti Brown Brothers Harriman:

„Prorůstová fiskální a monetární opatření jednoznačně podporujeme. Je v zájmu všech, aby se Čína vyhnula tvrdému přistání.“


Analytik Royal Bank of Scotland v Hongkongu Ben Simpfendorfer podotkl, že nynější krok čínské centrální banky přišel o něco dříve, než očekával. Čína bojuje proti finanční krizi celou sérií opatření, minulý týden implementovala některé daňové změny a snížila také sazby hypoték pro koncové zákazníky. Zvyšují se investice do infrastruktury, od ledna se také očekává snížení DPH.