Češi a Slováci si rádi hrají, nákupem PC her trhli rekord

Praha – Prodejci her pro počítače a herní konzole si mnou ruce. Jejich tržby v České republice a na Slovensku totiž loni vyskočily skoro o pětinu na rekordních 2,19 miliardy korun. Vůbec nejprodávanějším herním titulem byla Mafia II. Ani pro letošek se přitom lidé z herního trhu netají ambicemi k dalšímu růstu.

„Nově publikované obraty herního průmyslu v ČR a SR opět prokazují, že toto perspektivní odvětví zábavního průmyslu zaujímá v našich končinách stále výraznější pozici. Téměř sedmnáctiprocentní růst v roce 2010 na celkovou částku 2,189 miliardy korun zařadil herní průmysl po bok filmové branže,“ pochvaluje si prezident asociace Michal Valkoun.

Do výsledného čísla se započítávají tržby z prodeje her pro osobní počítače, herní konzole PlayStation 2, PlayStation 3, Wii a Xbox 360 a kapesní konzole DSi a PSP, stejně tak jako z prodeje samotných herních zařízení s výjimkou PC. Prodeje samotných her se na celkovém obratu podílejí přibližně z jedné třetiny.

Nejprodávanější herní tituly vydané v roce 2010 v ČR a SR:

  1. Mafia II (PC, PlayStation 3, Xbox 360)
  2. Battlefield: Bad Company 2 (PC, PlayStation 3, Xbox 360)
  3. FIFA 2011 (PC, PlayStation 3, Xbox 360, Wii, PSP, DS, PlayStation 2)
  4. Call of Duty: Black Ops (PC, PlayStation 3, Xbox 360, Wii)
  5. Starcraft II: Wings of Liberty (PC)
  6. World of Warcraft: Cataclysm (PC)
  7. Medal of Honor (PC, PlayStation 3, Xbox 360)
  8. Aliens vs Predator (PC, PlayStation 3, Xbox 360)
  9. Formula 1 2010 (PC, PlayStation 3, Xbox 360)
  10. Assassin's Creed 2 (PC, PlayStation 3, Xbox 360)

V roce 2011 chystá asociace aktivity k dalšímu rozvoji herní scény. „Hodláme přijmout nové členy z řad dalších herních distributorů a vývojářů, nadále spolupracujeme s organizacemi ISFE a PEGI na osvětě v oblasti věkového hodnocení her a v červnu budeme publikovat studii o stavu herní scény a o samotných hráčích,“ dodal viceprezident asociace Martin Bach.

Asociace herního průmyslu České a Slovenské republiky je občanským sdružením, které sdružuje největší společnosti z řad importérů a distributorů interaktivního softwaru působící v České republice a na Slovensku.