Bilance šrotovného v USA: prodej téměř 700 000 nových aut

Washington - Program šrotovného v USA podle vlády podpoří prodej téměř 700 000 nových aut. Ministerstvo dopravy dnes oznámilo, že obdrželo od obchodníků 690 114 poukázek na slevu v hodnotě 2,88 miliardy dolarů (51,6 miliardy Kč). Vláda na program vyčlenila z rozpočtu tři miliardy dolarů.

Japonské automobilky Toyota, Honda a Nissan mají na celkovém prodeji nových vozů podíl 41 procent. Překonaly tak americké automobilky General Motors, Ford a Chrysler, jejichž podíl činí téměř 39 procent. Nejoblíbenějším modelem koupeným v rámci programu šrotovného se stala Toyota Corolla. Následovaly Honda Civic, Toyota Camry a Ford Focus, napsala agentura AP.

Program, který nabízí kupcům nových vozů slevu až 4 500 dolarů (přes 80 000 Kč) výměnou za likvidaci starého vozu, americká vláda spustila 24. července a ukončila po měsíci, 24. srpna. Na počátku srpna bylo schváleno navýšení peněz v programu z jedné miliardy na tři miliardy dolarů.

Prodej automobilů ve Spojených státech v červenci díky zavedení šrotovného dosáhl letošního maxima. V meziročním srovnání nicméně prodej klesl o 12 procent na 994 000 vozů. Americký automobilový průmysl se minulý měsíc zasloužil o růst průmyslové výroby, jiná odvětví však pokračovala v poklesu.