Austrálie podporuje náctileté rodiče, nabízí kurzy i pomoc

Sydney - Austrálie investuje peníze do vzdělanosti náctiletých rodičů. Ve spolupráci se školami vytvořili speciální programy, které mají pomoct mladým lidem dostudovat, zařadit se do pracovního života a zároveň se postarat o své dítě.

Mladá Amee se stala matkou ve svých 18 letech. Byla zrovna v posledním ročníku, když musela své studium ukončit. Teď se ale přihlásila do programu College Canberra Cares (CCC). A chce školu dostudovat. „Když jsem sem přišla, cítila jsem, že se zase učím novým věcem. Mám hodiny obchodu i pohoštění. Tento rok jsem toho pro sebe udělala hodně,“ potvrzuje Amee Chapmanová.

Program podporuje i australská vláda. Do poloviny příštího roku přispěje na vzdělanost mladých maminek asi 15 milionů dolarů. Kromě dalších nadstavbových kurzů mají na školách vzniknout i dětské koutky s hlídáním. „Zavázali jsme se k tomu a chceme našim slibům dostát. Tyto programy chceme dál podporovat. Jedna z možností je nové centrum v Canberra College pro mladé rodiče,“ uvedla šéfka vlády Australian Capital Territory Katy Gallagherová. „Stát by měl poskytnout dostatečnou zdravotnickou péči a vzdělání pro děti, a to bez rozdílu,“ dodala.

Austrálie podporuje náctileté rodiče, nabízí kurzy i pomoc (zdroj: ČT24)

Podle vedoucí australského programu CCC Jan Marshallové je v programu zapsáno 149 mladých rodičů ve věkovém rozmezí od 14 do 20 let. Austrálie je podle výzkumu Save the children považovaná za jedno z nejlepších míst pro matku a dítě. Ročně se tam mladým lidem do dvaceti let narodí asi 300 dětí. Kromě Austrálie mají podobný problém i jiné vyspělé ekonomiky. Třeba ve Spojených státech připadá 50 mladých matek na tisíc žen. V Česku je to asi menší polovina.