Americké a Britské aerolinky sní o hlubší spolupráci

Londýn - Když nemůžete konkurenci porazit, kupte ji, nebo z ní alespoň udělejte blízkého partnera. Třeba tak jako dva největší hráči na trhu zaoceánské letecké přepravy osob, British Airways (BA) a American Airlines (AA). Expanzní choutky britských aerolinek tím ale nekončí, paralelně jednají o případné fúzi se španělskou Iberií.

Jak jít s náklady dolů, to je teď alfa a omega podnikání v letecké dopravě. Britský přepravce ve druhém čtvrtletí utrpěl 88procentní pokles zisku proti stejnému období minulého roku. Odborníci se shodují, že za všechno může drahá ropa a že letecký průmysl zažívá nejhorší období ve své historii.

Spolupráce v aliancích a další propojování leteckých společností je jednou z cest, jak náklady účinně ředit. AA a BA již spolupracují v alianci One World, jejímž poslaním je sdílení volných sedadel v letadlech nebo třeba dělení se o společné prostory na letištích.

Teď chtějí jít obě společnosti ještě dál. Pracují na dohodě o spolupráci v oblasti technologií prodeje lístků nebo administrativy. Jakákoliv dohoda bude ale podléhat schválení regulačních úřadů v obou zemích. Ty britské zastávají konzervativnější přístup. Antimonopolní dohlížitelé ve Spojených státech už jednou podobný podnik těchto dvou společností stopli. Teď ale po nabytí platnosti legislativy přezdívané „Otevřené nebe„ doufají AA a BA ve vstřícnost úřadů. Jenže zásnuby se už nelíbí americkému konkurentovi Virgin Atlantic (VA). “Půjde o dominantní megasílu," nechalo se slyšet vedení VA.