Američané chystají zásadní reformu dohledu nad finančními trhy

Washington - Americká vláda připravuje zlomovou reformu dohledu nad finančními trhy, která bude největší změnou pravidel dozoru od Velké hospodářské krize ve 30. letech minulého století. Změny se dotknou způsobu regulace celé řady finančních společností, počínaje největšími bankami, přes makléřské firmy a pojišťovny, až po hypoteční banky a zprostředkovatele.

Plán, který bude muset ještě schválit Kongres, chce mimo jiné skoncovat s nejasně definovanými kompetencemi, které pocházejí z dob Občanské války. Větší moc bude mít Federální rezervní systém (Fed), jenž v USA plní roli centrální banky. Předpokládá se, že bude bdít nad stabilitou celého finančního systému, zatímco kompetence bankovního dohledu se převedou z pěti úřadů na jeden, který bude vše koordinovat.   

Návrh předpokládá i vznik jediné zastřešující agentury, která bude dbát na ochranu investorské veřejnosti a střadatelů. Bude se tak zabývat záležitostmi, které dnes většinou zajišťuje Komise pro cenné papíry (SEC). Zaniknout by měl Úřad pro dohled nad spořitelnami i Komise pro obchodování s termínovými kontrakty na komoditních trzích. Jejich funkci převezmou jiné úřady.     

Pevný finanční systém, který realizace návrhu přinese, je podle amerického ministra financí Henryho Paulsona nutností nejen pro Wall Street, ale i pro řadové pracující Američany. Paulson nicméně odmítl, že by měla vláda v úmyslu řešit pomocí chystaných změn současnou krizi, která vznikla v části hypotečního trhu a přenesla se dál na trhy úvěrové.   

Kritici záměru tvrdí, že role, kterou Fed nově převezme, pouze formalizuje jeho nynější činnost. Fed se o stabilitu trhu totiž již začal starat, což v minulých dnech dokázal rozšířením možnosti čerpat přímé úvěry i na další finanční instituce vedle komerčních bank.