Znalec Smejkal nemá nárok na další zadostiučinění za stíhání, rozhodl soud

Znalec Vladimír Smejkal nedostane další zadostiučinění za nezákonné trestní stíhání v kauze miliardové zakázky ministerstva práce. Pravomocně o tom rozhodl soud. Profesor ekonomiky a managementu žádá po státu celkem přes 70 milionů korun, ministerstvo spravedlnosti mu vyplatilo 260 tisíc korun. Odvolací senát ve středu ale zároveň obvodnímu soudu nakázal, aby se znovu zabýval Smejkalovým požadavkem na dvacetimilionové odškodnění za způsobené zdravotní následky.

Smejkal čelil společně s bývalým náměstkem ministerstva práce Vladimírem Šiškou obžalobě z toho, že chtěli nezákonně přidělit ministerskou zakázku firmě IBM. Hrozilo mu až desetileté vězení. Stíhání trvalo přes čtyři roky a skončilo osvobozením obou mužů.

„Trestní stíhání bylo od počátku brutálně nesmyslné, zcela bezdůvodné a v podstatě všichni to věděli. Šlo o to, jak dosáhnout trestního stíhání někoho jiného,“ argumentoval ve středu u pražského městského soudu Smejkalův právník Tomáš Sokol. Odvolací senát to ale odmítl.

„Nelze konstatovat, že trestní stíhání bylo vedeno svévolně, zlovolně a že být vedeno nemělo,“ prohlásil soudce Lubor Veselý a připomněl, že odvolací trestní soud napoprvé osvobozující rozsudek zrušil a že si kauza vyžádala podrobné dokazování. Veselý dodal, že Smejkal podle něj usiluje o jakousi revizi trestního stíhání, k čemuž ale civilní řízení neslouží.

Aktuální soudní řízení se týkalo částky padesát milionů korun, dalších dvaceti se Smejkal domáhá zvlášť jakožto ušlého zisku. Za poškození jména a dobré pověsti žádal znalec třicet milionů, dvacet milionů pak chtěl za poškození zdraví.

Obvodní soud pro Prahu 2 loni dospěl k závěru, že celkově má muž nárok na zadostiučinění 350 tisíc korun, tedy o devadesát tisíc korun více, než mu vyplatilo ministerstvo. Proti tomu se odvolal jak znalec, tak i Úřad pro zastupování státu ve věcech majetkových.

Resort mu vyplatil o deset tisíc více, než kolik mu podle Veselého náleželo

Odvolací senát dal ve středu po srovnání případu s obdobnými spory za pravdu státu v tom, že Smejkal nárok na další zadostiučinění za stíhání nemá. Ministerstvo mu vyplatilo o deset tisíc korun více, než kolik by mu podle senátu Veselého náleželo. Soudci ale zároveň nesouhlasili s tím, že obvodní soud věc hodnotil jako jeden nárok a nezabýval se dokazováním ohledně náhrady škody na zdraví. Tuto část sporu proto vrátil k dalšímu řešení.

Smejkal působí jako soudní znalec pro ekonomiku, kybernetiku či kriminalistiku desítky let. K soudu ve středu nedorazil, už dříve ale zdůrazňoval, že stíhání masivně poškodilo jeho odbornou i lidskou pověst. Poukazoval i na to, že mu tehdejší ministr spravedlnosti pozastavil znaleckou činnost, čímž ho připravil o příjmy.

Smejkalovo stíhání se týkalo zakázky na dodání systému, který měl kontrolovat posudkové lékaře a zlepšit účelnost vyplácení dávek. Ministerstvo k zakázce vypsalo v roce 2011 jednací řízení bez uveřejnění a k účasti vyzvalo jediného dodavatele – firmu IBM. Opíralo se o Smejkalův posudek, podle nějž nemohl systém dodat nikdo jiný. Antimonopolní úřad tendr zrušil poté, co si na krok ministerstva stěžovala jiná softwarová společnost.

Smejkal i bývalý náměstek Šiška svou vinu od počátku odmítali, znalec trval na pravdivosti svého posudku. Trestní soudy oba muže zprostily viny mimo jiné proto, že se neprokázal jejich úmysl zvýhodnit konkrétního soutěžitele. Uvedly také, že nebylo vyvráceno tvrzení obhajoby, podle kterého jednali muži v přesvědčení, že IBM má jako jediná vhodné řešení.

Šišku policie stíhala ještě ve čtyřech dalších případech, soudy ho uznaly vinným ve dvou z nich: zmanipulování ministerských zakázek pro firmu Fujitsu a vydírání firmy OKsystem. Uložily mu čtyřleté vězení. Kvůli Šiškovým kauzám rezignoval v říjnu 2012 ministr Jaromír Drábek (TOP 09).