Život s vývodem není tabu. Cenu Olgy Havlové získala autorka blogu o problémech se stomií Nagyová

Události: Cenu Olgy Havlové získala autorka blogu o problémech se stomií Nagyová (zdroj: ČT24)

Tereza Nagyová pomáhá pacientům se stomií, tedy vývodem tlustého střeva. Za osvětu o životě s vývodem, s nímž už roky žije, teď Nagyová získala Cenu Olgy Havlové. Jubilejní 25. ročník ocenil nejen výjimečné osobnosti, ale byl i vzpomínkou na zakladatelku ocenění a někdejší první českou dámu.

Třiatřicetiletá Tereza Nagyová se v pondělí stala pětadvacátou vítězkou Ceny Olgy Havlové. Jak sama říká, potěšilo ji to dvojnásob. První manželka prezidenta Havla pro ni byla od dětství vzorem.

„Udělení Ceny Olgy Havlové mě nesmírně potěšilo. V naší rodině jsme Olgu a Václava Havla velice uznávali a byli jsme vychováváni podle masarykovského vzoru a zásad, proto mně to dělá dvojnásobnou radost,“ sdělila ke svému ocenění Nagyová, která převzala bronzovou plastiku Povzbuzení od sochaře Olbrama Zoubka.

Sama je teď vzorem pro ostatní lidi se stomií. „Lidé se se mnou radí hodně o intimních věcech. Nebo když mají problémy a jezdí od doktora k doktorovi a neví,“ říká Nagyová.

  • Stomie je dočasné nebo trvalé vyvedení některého dutého lidského orgánu na povrch těla. Nejčastěji jde o vývod tlustého střeva, méně často o vývod tenkého střeva nebo močových cest, ale i dýchacích cest.

Nagyová žije s vývodem na břiše sedm let. Od osmnácti let se potýká s těžkou formou Crohnovy nemoci, kvůli tomu přišla o tlusté střevo. Srovnávala se s tím těžko, ale jen díky zákroku přežila.

„To střevo nefunguje a hrozně bolí. Když se vám vyšije stomie a chirurg odebere tu špatnou část toho střeva, tak vám zůstane ta zdravá část a vy můžete fungovat bez bolesti,“ popisuje Nagyová.

Tereza Nagyová
Zdroj: ČT24

Brzy po zákroku zjistila, že v Česku chybí pacientům informace. Založila proto blog Nejsem tabu. Píše o svých zkušenostech, ale třeba taky navrhuje speciální spodní prádlo.

Právě tím si letos porotu získala, přestože rozhodování mezi jednadvaceti nominovanými bylo podle členů poroty náročné. „Tereza se věnuje problematice, která je stále v České republice tabu. Ta otevřenost, se kterou o onemocnění hovoří, a také dobrovolnická činnost jsou aspekty, které oslovily porotu,“ zhodnotila ředitelka Výboru dobré vůle – Nadace Olgy Havlové Monika Granja. 

O životě se stomií Tereza Nagyová nejen píše blog, ale organizuje i vzdělávací semináře pro stomiky a stomické sestry. A dokonce navrhla také speciální kolekci spodního prádla a plavek pro stomiky.
Monika Granja
ředitelka Výboru dobré vůle – Nadace Olgy Havlové

Veřejnost ocenila ředitele Tyfloservisu Cerhu

Cenu veřejnosti, o jejímž udělení hlasují lidé na internetu, získal ředitel Tyfloservisu Josef Cerha, který zase pomáhá lidem se zrakovým postižením. Získal sošku anděla, kterou vyrobili klienti chráněné dílny Modrý klíč.

Ocenění od Výboru dobré vůle – Nadace Olgy Havlové (VDV) dostávají lidé s postižením, kteří se i přes svůj handicap věnují práci pro ostatní. Vyhlášení 25. ročníku ceny se konalo v Nové budově Národního muzea v Praze.

Loni Cenu Olgy Havlové získal předseda Pražského spolku neslyšících Pavel Šturm. První laureátkou Ceny Olgy Havlové byla v roce 1995 zakladatelka Pražské organizace vozíčkářů Jana Hrdá. Mezi další oceněné patřili pak třeba předseda Českého paralympijského výboru Vojtěch Volejník, ředitelka České asociace paraplegiků Alena Jančíková či právník rady postižených Jan Hutař.