Zdravotnický výbor doporučil senátorům: Poplatky pro novorozence nerušte

Praha - Zrušení poplatků pro novorozence zdravotnický výbor Senátu horní komoře nedoporučuje. Senátorům, kteří by o poplatcích měli hlasovat tento týden, naopak navrhl, aby novelu vrátili sněmovně k dalšímu projednání. "Je mi to velice líto. Doufám, že nakonec v horní komoře dopadne hlasování ve prospěch novorozenců," reagovala na doporučení výboru poslankyně Michaela Šojdrová (KDU-ČSL), která původní návrh předkládala.

Zrušení poplatků pro novorozence prosazovali ve vládní koalici vedle lidovců také zelení. Na jejich zrušení a zároveň i na zrušení poplatků pro dárce orgánů, obyvatele ústavů či lidi, kterým léčbu nařídil soud, se dohodla koalice. Koncem června předlohu zákona schválila sněmovna.

Se svým návrhem ale ve sněmovně neuspěla opozice. Chtěla zbavit povinnosti placení u lékařů a v lékárnách všechny mladé do osmnácti let a lidi s příjmem nižším, než je dvojnásobek životního minima. Osvobození žádali také pro invalidní a starobní důchodce, kteří si k penzi nepřivydělávají. „Budeme pokračovat v našem úsilí o to, aby se poplatky ve zdravotnictví buď zrušily nebo výrazně omezily,“ nenechává se neúspěchem odradit senátor za ČSSD a předseda odborářů Milan Štěch.

Senátní zdravotnický výbor naopak podpořil pozměňovací návrhy, o kterých by podle jeho názoru měli poslanci ještě jednat. Patří mezi ně i návrh, aby se poplatky nerušily, a také úprava sankcí za nevybírání poplatků.