Zapomeňte na rukávky a nepijte, varují vodní záchranáři. Polovina z loni utopených lidí byla pod vlivem

Vodní záchranná služba (VZS) za prvních 14 dní prázdnin zasahovala už u 114 případů. Druhý červencový týden byl zatím chladný, v příštích dnech ale záchranáři očekávají nárůst výjezdů. O víkendu má totiž být až 28 stupňů. Záchranáři varují před pitím alkoholu při koupání i na lodích.

„Apelujeme zejména na požívání alkoholických nápojů u vody, a to nejen během koupání, ale i při plavbě na lodích. Je zkrátka správné si užít vodáctví, a pokud mám nezdolatelnou touhu po alkoholu, zajedu do kempu dřív a popíjím tam,“ doporučuje prezident VZS David Smejkal. Loni podle něj měla asi polovina utonulých v krvi alkohol.

Kruh ani rukávky ne

Smejkal kromě vyhnutí se alkoholu doporučuje také dávat soustavný pozor na malé děti. „Pouhá vteřina může znamenat obrovský problém. Důrazně nedoporučujeme, aby děti, které neumí plavat, měly jako sebezáchranný prostředek nafukovací kruh, křidélka nebo jiný typ nafukovaček,“ upozorňuje šéf vodních záchranářů. Za nejhorší považuje kruh, z něhož dítě lehce vyklouzne.

Nejen děti, i dobří plavci mohou přecenit své síly nebo se znenadání začít topit. V takovém případě ale záchranáři nejsou nic platní, důležitá je okamžitá pomoc okolí. „Na to nemůže záchranka dostatečně rychle zareagovat. Je potřeba, aby všichni na vodě k sobě byli ohleduplní a pomáhali si,“ poznamenal Smejkal.

Nebezpečí ve vodě, na vodě i u vody

Vrchní komisařka z policejního prezidia Eva Kropáčová upozornila, že rizika jsou spojená nejen s koupáním, ale také s řízením lodí. „Nejvíce přestupků se dopouští vůdci malých plavidel,“ uvádí. Policie vodáky i letos kontroluje v rámci akce Voda 2018. Průběžné výsledky zatím nejsou, ale podle Kropáčové prohřešků lodivodů přibývá.

Četnější než ve vodě jsou však úrazy u vody. „Často k nim dojde při sportech. Lidé hrají míčové hry, špatně dopadnou. Ke zranění také dochází, když se nastupuje a vystupuje z lodí. Uklouzne se a upadne se na mole,“ vyjmenovává Smejkal. Dodává, že často se zraní také chataři. „Někdo opravuje střechu a upadne. Nebo řeže větve a spadne ze stromu,“ říká s tím, že VZS vyjíždí i do blízkého okolí vody.

Sezona vodních záchranářů začala 1. července a skončí 2. září. Záchranáři působí celkem na 16 vodních plochách a mají 17 základen. K pátku 13. června mají za sebou již 96 zdravotnických a 18 technických zásahů.

„Prozatím proběhla jedna resuscitace, většinou se ale jedná o úrazy a onemocnění. Tím, že druhý týden července byl chladný, bylo u vody méně lidí. V příštích dnech se dá díky zlepšení počasí očekávat nárůst,“ varuje šéf záchranářů Smejkal. Loni VZS vyjížděla k 620 zdravotnickým a 89 technickým zásahům.