Zájem o testy DNA se zvyšuje

Praha - Soukromé společnosti, které provádějí testy DNA, mají na několik týdnů plné ruce práce. Zejména maminky nyní žádají o testy potvrzující jejich mateřství. Případ vyměněných dětí z Třebíče totiž výrazně zvýšil zájem o tyto služby.

„Rodiče, kteří se dostanou do situace, kdy zjistí, že dítě, které vychovávali, není jejich, by měli vyhledat profesionála, který umí pracovat s pocity – ať už psychologa nebo pediatra,“ říká psycholožka Václava Masáková. Takovéto případy jsou podle ní vždy traumatizující a určitě po nějakou dobu zanechají psychickou stopu, pod vlivem které rodiče pak jednají. Radí také, aby obě rodiny spolu udržovaly kontakt: „Jsou z nich v podstatě noví příbuzní.“

Tato aféra má za následek zvýšený zájem o testy DNA. Genetik ze společnosti Genomac tento trend potvrzuje: „Dá se očekávat, že se zájem o testy zvýší v podstatě kdykoliv, kdy se takový případ medializuje. Dokonce to ani nemusí být takováto kauza, ale jakákoliv zmínka o testování otcovství nebo mateřství pomocí DNA v nějakém seriálu.“ Společnosti, které se testy zabývají, očekávají postupný nárůst testování genetického kódu. Ve Spojených státech se jedná o běžnou věc, Česko je zatím na začátku.

Test otcovství trvá zhruba asi týden, ale lze to i zkrátit. Celý proces může být anonymní: „Zákazník si službu objedná a my mu pošleme tzv. odběrovou sadu – zde jsou zkumavky se štětečky a návodem. Zákazník musí také podepsat prohlášení, že je zákonným zástupcem dítěte. Poté odebere štětečkem vzorek slin, vloží je do zkumavek a odešle nám je. Do týdne máme výsledek,“ popisuje Minárik.

Testy DNA neslouží ale jen ke zjišťování rodičovství, budoucnost této oblasti je také v tzv. prediktivní onkologii. „Na základě genetické informace jsme schopni zjistit, který medikament bude nejúčinnější proti rakovinným nádorům. Čím dříve začneme pacientovi aplikovat nejefektivnější léčbu, tím větší je šance, aby nádor ustoupil, zmenšil se nebo byl pacient operován,“ vysvětluje genetik Minárik a dodává: „tento obor má velkou budoucnost, je také hnán ekonomickými důvody, protože léčba je velmi nákladná a je tedy v zájmu pojišťoven, aby se na začátku správně rozhodlo, která léčba bude účinná.“ Zatím se takto nedá postupovat u všech nádorových onemocnění, ovšem v několika letech by se takto podle Minárika dalo pomáhat více pacientům: „Tato metoda zatím funguje hlavně u nádorů prsu, ale ukazuje se, že to budeme moci aplikovat i u nádorů plic, ledvin atd.“

Testy DNA mohou také sloužit i jiným než lékařským účelům – např. jde zjistit, které dítě má predispozice ke sportování. Už u novorozenců se tak dá zjistit, z koho by mohl být sprinter apod.