Žáci se mohou do pátku přihlásit do druhého kola přijímaček na střední školy

Uchazeči o studium na středních školách, kteří doposud neuspěli v přijímacím řízení, mohou podat v systému DiPSy přihlášku do druhého kola. Musí tak učinit nejpozději do pátku 24. května do 23:59. Pro uchazeče je volných 25 720 míst. Na gymnáziích je 1567 volných míst, většina z nich do čtyřletého studia. Na víceletá gymnázia se může dostat dalších 310 dětí. V 1. kole neuspělo zhruba 29 tisíc žáků.

Zájemci se opět budou moci hlásit na tři obory bez talentové zkoušky a dva obory s talentovou zkouškou, jejichž seznam i s volnou kapacitou lze najít v elektronickém systému DiPSy. O přijetí budou školy rozhodovat na základě výsledků jednotné přijímací zkoušky z prvního kola.

Na střední školu se letos hlásilo 157 tisíc lidí, podali téměř 420 tisíc přihlášek. V prvním kole uspělo téměř 82 procent uchazečů, neúspěšných bylo skoro 29 tisíc žáků. Z devátých tříd se na střední školu dostalo 94 procent zájemců, nejnižší úspěšnost byla v Praze. Tři čtvrtiny přijatých deváťáků se dostaly na školu, kam chtěli nejvíce.

Na osmiletá gymnázia se nedostalo asi 53 procent uchazečů, u šestiletých gymnázií bylo neúspěšných zhruba 68 procent žáků. Resort školství předpokládá, že většina z těchto nepřijatých žáků bude dál pokračovat ve studiu na své základní škole, ale i oni si mohou podat přihlášku v druhém kole přijímacího řízení.

Zajíček: Volná místa ještě ve školách jsou

Předseda Unie školských asociací ČR – CZESHA Jiří Zajíček uvedl, že ve velkých městech je po prvním kole poměrně velké procento nepřijatých žáků. Například v Praze je ale podle něj relativně mnoho volných míst a na různých typech škol. „Takže si nemyslím, že pokud někdo neuspěl v prvním kolem, tak nemá šanci ve druhém,“ poznamenal.

V hlavním městě je podle něj momentálně volných na maturitních oborech zhruba 990 míst. „Z čehož se dá najít i 700 míst na gymnáziích, nicméně jsou to i soukromá gymnázia. Ta možnost tady prostě je. Praha je svým způsobem specifická a máme tady spoustu studujících ze Středočeského kraje,“ popsal Zajíček.

Předseda Unie CZESHA Zajíček ke druhému kolu přijímacích zkoušek na střední školy (zdroj: ČT24)

Pro uchazeče by podle Zajíčka neměl být problém s přihlašováním ani ve druhém kole, pokud složil jednotnou přijímací zkoušku, protože se započítají výsledky z prvního kola a je to v podstatě administrativní záležitost. „Pokud ji nesložil, v podstatě nemá šanci podat přihlášku na maturitní obor, kde je povinná a kde je nutné body započítat. Musí si vybrat takový obor, který není maturitní. Nicméně budou se pravděpodobně otevírat i další kola, kde už tato podmínka nebude platit, ale těch míst bude méně a méně,“ upozornil. 

Předseda Asociace ředitelů hotelových a gastronomických škol Jiří Nekuda hodnotí elektronický systém DiPSy velmi pozitivně, ač vidí i prostor pro zlepšení do budoucna. „Ještě určitě bude čas některé věci sladit, třeba naše školské systémy. Bude potřeba zapracovat na propojení se spisovou službou tak, aby to pro nás bylo všechno komfortnější,“ vyjmenoval. Ocenil například fakt, že si uchazeči mohli ve výsledcích vyhledat pouze své výsledky a nemuseli listovat dlouhým seznamem.

Předseda Asociace ředitelů hotelových a gastronomických škol Nekuda k druhému kolu přijímaček na střední školy (zdroj: ČT24)

Školní přijímací zkoušky i talentové zkoušky na všechny střední školy se budou ve druhém kole konat od 8. do 12. června. Ředitelé škol pak zveřejní výsledky 21. června v DiPSy, na webu a úřední desce školy.