Za pyrotechniku na stadionu hrozí vysoké pokuty. Kdo tam jde přes zákaz, může skončit ve vězení

UDÁLOSTI: Vyšší pokuty pro neukázněné fanoušky (zdroj: ČT24)

Nejméně desetitisícová pokuta hrozí nově sportovním fanouškům za použití pyrotechniky přímo na stadionech, ale i cestou na ně. Od počátku února je účinná novela přestupkového zákona, která odpalování pyrotechniky při sportovních utkáních přímo definuje a zakazuje. Zpřísňují se také postihy těch, kdo poruší zákaz vstupu na stadion. Kdo se o to pokusí vícekrát, může skončit i ve vězení.

Přijetí novely přestupkového zákona předcházely vážné incidenty na stadionech. Na fotbalovém stadionu Sparty odpalovali fanoušci světlice, pyrotechnika poranila jednu ženu. Při zápasu Baníku zapálily světlice plachtu a jedna jen těsně minula člověka, který byl poblíž.

Dosud ale fanoušci za odpalování světlic nebo dělobuchů na stadionech dostávali vesměs pokuty v řádu stokorun, pokud vůbec nějaké. Řádově více platily hlavně kluby, které dostávaly od ligové asociace i statisícové postihy.

Podle Lubomíra Janků z odboru bezpečnostní politiky ministerstva vnitra byla potíž v tom, že v zákoně nebyla definována skutková podstata vnášení a odpalování pyrotechniky. To se mění. Odpalování pyrotechniky je přesně vymezeným přestupkem, který se trestá pokutou 10 až 50 tisíc korun a při opakování může být sankce i stotisícová.

Současně s novelou přestupkového zákona nastoupila i účinnost novely trestního zákoníku. Podle ní hrozí až dvouleté vězení za opakované porušení zákazu vstupu na stadion vyřčeného v přestupkovém řízení. Nově je takový odstavec zařazen pod paragrafem 337 (maření výkonu úředního rozhodnutí a vykázání).

Pyrotechnika na každém druhém fotbalovém zápasu

Novela se netýká jen dění přímo při utkání. „Postihuje vnášení a použití pyrotechnických výrobků na stadionu a zároveň postihuje i použití pyrotechnického výrobku při cestě na stadion,“ upozornil Lubomír Janků. A vztahuje se na všechny sporty, nejen na fotbal.

1. Fyzická osoba se dopustí přestupku tím, že (…)k) vnese na organizované sportovní utkání pyrotechnický výrobek nebo v místě takového utkání, cestou na takové utkání anebo cestou zpět z takového utkání pyrotechnický výrobek použije.
Zákon č. 251/2016 Sb., § 5

Na fotbalu je ale problém nejrozšířenější. Podle statistiky ministerstva vnitra se objevuje nedovolené použití pyrotechniky zhruba při polovině zápasů první ligy. Konkrétně v roce 2019 zaznamenali policisté 140 incidentů na 280 utkáních. Na hokeji občas znějí výbuchy také, v roce 2019 to ale bylo jen na 26 z 662 zápasů.

V zakazování pyrotechniky na stadionech není Česko žádným pionýrem. V Evropě je to naopak běžné a pokuty jsou v jiných zemích srovnatelné s tím, co nově hrozí neukázněným tuzemským fanouškům. V Belgii může být pokuta až tisícieurová, ve Španělsku i třikrát vyšší. V Anglii hrozí za odpalování pyrotechniky při sportovních utkáních kromě pokuty i vězení.

V zahraničí kvůli pyrotechnice umírali lidé, v Plzni hořela hala

Na stadionech v jižní a západní Evropě ostatně už kvůli pyrotechnice umírali lidé. V roce 1992 zahynul v Barceloně třináctiletý chlapec, o rok později šestasedmdesátiletý divák ve Velké Británii.

V Česku bylo dosavadním vrcholem nepovoleného používání pyrotechniky při sportu zapálení hokejové haly v Plzni v roce 1992. Tehdy postoupili domácí do finále a jeden fanoušek se rozhodl na oslavu vystřelit světlici.

V roce 2017 zase čelili hasiči neustálé palbě pyrotechniky při fotbalovém utkání Slavie a Brna na pražském Strahově. Fanoušci ve slávistickém kotli odpalovali vše, co měli u sebe. „Létaly tam světlice, dělobuchy, všechno možné v ohromném počtu,“ popsal velitel výjezdové jednotky dobrovolných hasičů z Řeporyjí. Když se hasiči pokoušeli pyrotechniku uhasit, jednomu z nich explodoval dělobuch na zádech, i když vyšetření v nemocnici ukázalo, že neutrpěl těžké zranění.

Ministerstvo vnitra si od změny zákona slibuje hlavně větší bezpečnost na stadionech. Světlice a dýmovnice jsou podle expertů nebezpečné i proto, že je obtížné je uhasit. Navíc hoří při velmi vysoké teplotě – až 1600 stupňů Celsia.