Za deset let zavřeme skládky, rozhodla sněmovna

Praha – Od roku 2024 se zakazuje skládkování směsného komunálního odpadu. Rozhodla o tom Poslanecká sněmovna, když v závěrečném třetím čtení odsouhlasila novelu odpadového zákona. Podle ekologů tím poslanci ženou obce a města do stavby velkých spaloven. Předloha míří k posouzení do Senátu.

„Na skládky je od roku 2024 zakázáno ukládat směsný komunální odpad a recyklovatelné a využitelné odpady stanovené prováděcím právním předpisem,“ uvádí se ve schváleném návrhu zákona. Ten původně předložila skupina senátorů v čele s Jaroslavem Zemanem (ODS) ve snaze zkomplikovat možnost výkupu kradených kovů. Kraje by mohly zrušit povolení těm sběrnám surovin, které poruší podmínky výkupu.

Klíčová změna, kterou novelizovaný zákon přináší, se ale týká především směsného komunálního odpadu, jenž končí v popelnicích. Vedle zavření skládek v roce 2024 zákon k nelibosti obcí zavádí povinné třídění kovů a bioodpadu. Tím se rozumí například ovoce a zelenina, listí, tráva i čajové sáčky a kávová sedlina.

Podle ekologů se skládky jen vymění za spalovny

Pro předlohu hlasovalo 115 ze 173 přítomných poslanců, 21 jich bylo proti. Normu podpořili poslanci z řad ČSSD, hnutí ANO, KDU-ČSL a KSČM. Návrh kritiků na její vrácení do druhého čtení sněmovna neschválila a odmítla i alternativu poslance Václava Zemka (ČSSD), podle které by obce povinnost třídit bioodpad splnily i v případě, kdy by zavedly „systém předcházení jeho vzniku“. Tím se rozumí například komunitní nebo domácí kompostování.

Podle ekologů zákon přesměrovává komunální odpad léta ukládaný na skládky do spaloven, což ve svém důsledku brání větší recyklaci, kterou požaduje Evropská komise. Hnutí Duha neúspěšně navrhovalo alternativní postupy, kdy se recyklace kombinuje s dotříděním zbytkového odpadu ve speciálních zařízeních.

Havelka: Ze strategické změny se stal přílepek

Zákaz skládkování se původně mohl stát součástí vládní novely, která upravovala elektroodpady. Sněmovna od tohoto záměru ale upustila po prohlášení ministra životního prostředí Richarda Brabce (ANO), že tyto změny nyní nepodpoří a návrhy pravděpodobně předloží až na podzim.

„Strategické změny byly opět přiloženy k novele, která měla původně řešit něco jiného,“ upozornil výkonný ředitel České asociace odpadového hospodářství (ČAOH) Petr Havelka. Podle něj k diskuzi opět nebyli přizváni odborníci, firmy ani zástupci obcí, které novela nejvíc poškodí.

„Vůbec se nám nelíbí způsob, jakým se to projednávalo a schvalovalo. Je to přijímáno, aniž by někdo znal realitu měst a obcí,“ reagoval starosta Velkého Oseku Pavel Drahovzal. „Uložili povinnosti, které nevíme, zda budeme schopni splnit. Můžeme za dva roky dojít k závěru, že to je naprosto nesmyslně uložená povinnost.“ 

Pravici rozhořčilo, že Hamáček omezil debatu

Dnešní schvalování odpadového zákona přineslo i ryze politickou třenici mezi vládou a pravicovou opozicí. Tu rozhořčilo, že předseda sněmovny Jan Hamáček (ČSSD) poslaneckou debatu omezil; argumentoval jednacím řádem, podle kterého se má rozprava v závěrečném čtení zákona omezit na opravu legislativně technických, gramatických a písemných chyb.

Podle opozice si tím ale předsedající sociální demokrat pouze připravoval půdu před finálním projednáváním služebního zákona, kde TOP 09 a ODS avizovaly obstrukce. „Ptám se, kde je napsáno, že nemůžeme diskutovat o něčem jiném?“ prohlásil šéf poslanců ODS Zbyněk Stanjura. „V minulosti si nikdo nedovolil, aby se takto zacházelo s vystoupeními poslanců,“ řekl František Laudát z TOP 09. Jde podle něho o postup, který nemá obdoby. „S tímhle stejně neuspějete,“ dodal.