Za brutální útok na prodavačku soud poslal muže do vězení na 15,5 roku

Brno - Krajský soud v Brně dnes uložil šestatřicetiletému Ludvíku Ruszovi, který při loupeži v hračkářství téměř ubil prodavačku, 15,5 roku vězení. Jeho komplic Milan Trnka, který o přepadení věděl, ale sám se na útoku nepodílel, dostal tři roky vězení s podmíněným odkladem na pět let. Verdikt zatím není pravomocný.

K přepadení hračkářství v Jihlavě došlo před Vánoci 2012. Tehdy nezaměstnaný a zadlužený Ludvík Ruszo se rozhodl tíživou situaci vyřešit přepadením obchodu.

Podle napadané prodavačky, která u soudu vypovídala v pondělí, ale nic nenasvědčovalo tomu, co se muž chystal udělat. „Nebyl ničím podezřelý, vybíral si autíčko na ovládání,“ popsala. S prodavačkou se dokonce dal do řeči. Když jí červené auto dal, aby je mohla donést k pokladně a naúčtovat, udeřil ji kladivem zezadu do hlavy. To zopakoval ještě nejméně dvakrát.

Státní zástupkyně Ludmila Doležalová o případu (zdroj: ČT24)

Ruszův obhájce tvrdil, že šlo o čin v afektu, který si jeho klient dopředu nenaplánoval. To ale státní zástupkyně odmítla. „Ruszo si nepřipravil nic, čím by mohl oběť zastrašit - třeba střelnou zbraň nebo nůž, proto nevěřím, že nechtěl použít fyzické násilí. Ženu ani nevyzval k vydání peněz, rovnou na ni zaútočil, když se k němu otočila zády. Nejednal v afektu, protože ho žádná situace nevyprovokovala,“ řekla státní zástupkyně Ludmila Doležalová s tím, že Ruszo si nepochybně dopředu naplánoval všechny okolnosti vraždy.

S tímto názorem se ztotožnil také soud, když Rusza poslal za mříže na 15,5 roku za pokus o vraždu. Útočník navíc musí zaplatit náklady na léčení zraněné ženy a vyplatit jí 50 tisíc korun jako odškodné.

Muž totiž prodavačce způsobil dvě zlomeniny čelní kosti a celkové zhmoždění lebky. Rozsáhlým zraněním nepodlehla jen díky rychlé pomoci lékařů. Ze zranění se dva měsíce léčila a dodnes prý bojuje se strachem, když do prodejny vejde muž.

Ruszo se za svůj útok omluvil

„Je mi toho moc líto, vím, že jsem jí ublížil. Už nikdy nic takového neudělám. Jsem rád, že teď už je na tom paní dobře.“

Před soudem stanul také Ruszův komplic Milan Trnka. O tom, že Ruszo plánuje přepadení věděl, dokonce na něj čekal před prodejnou, aby ho odtud rychle odvezl. U soudu se ale bránil, že o brutálním útoku neměl tušení. „Lituji toho, vím, že jsem se dopustil trestného činu, ale už bych to nikdy neudělal,“ sliboval Trnka. Jeho soud potrestal třemi lety vězení s podmíněným odkladem na pět let. Stejně jako Ruszo musí i on zaplatit pojišťovně lékařské výlohy a poškozené ženě odškodné za utrpěnou újmu.

Bezmála tři čtvrtě roku policie po agresivním útočníkovi marně pátrala. K dopadení kriminalistům nakonec pomohl až dvacetiletý Tomáš Zavřel, kterého soud nedávno potrestal výjimečným trestem za podíl na brutální vraždě patnáctileté dívky z Jihlavy. Během vyšetřování Zavřel začal spolupracovat a policii předal mimo jiné informaci o tom, kdo za loupeží v hračkářství stojí.