Výslech Krejčíře v JAR úřady odložily

Praha/Johannesburg - Jihoafrické úřady na poslední chvíli zrušily výslech uprchlého podnikatele Radovana Krejčíře, který měli v pondělí provést policisté z Útvaru pro odhalování organizovaného zločinu (ÚOOZ). Napsalo to dnešní Právo. Čeští policisté, státní zástupce a advokáti do JAR přijeli kvůli vyšetřování smrti Krejčířova otce a nyní čekají, zda se se podaří dohodnout s jihoafrickou stranou náhradní termín. Zatím se mluví o čtvrtku.

„O tom, že byl výslech zrušen, jsme se dozvěděli na místě až na poslední chvíli a byli jsme tím nepříjemně překvapeni,“ řekl šéf ÚOOZ Robert Šlachta. Krejčířův advokát Julius Kramarič naznačil, že za zrušením výslechu stojí čeští policisté. „Detektivové navštívili zdejší justiční orgány a bez vědomí a souhlasu státní zástupkyně posunuli termín na den, kdy už tu nebudou obhájci,“ uvedl Kramarič, Šlachta však jeho tvrzení odmítl.

Radovan Krejčíř je v Česku stíhán za rozsáhlou majetkovou a násilnou trestnou činnost, v minulosti již padlo několik pravomocných verdiktů. Policii utekl v červnu 2005 při domovní prohlídce, od 21. dubna 2007 pobývá v Jihoafrické republice.

Krejčířův otec Lambert zmizel na podzim roku 2002. Skupina šesti mužů podle policie podnikatele unesla, odcizila mu větší množství peněz v hotovosti a také ho nutila uhradit dluhy jeho syna. Během únosu Lambert Krejčíř údajně zemřel. Jeho tělo nebylo nikdy nalezeno. Z účasti na únosu je více než dva roky obviněn podnikatel z Příbrami, ale policii chybějí jednoznačné důkazy o jeho vině. V létě chtějí vyšetřovatelé rozhodnout, zda případ odloží nebo předají státnímu zástupci.

Výpověď Radovana Krejčíře může mít podle Práva pro policii velkou váhu, protože podnikatel po únosu otce vedl vlastní nákladné pátrání a už několikrát se vyjádřil, že o případu hodně ví a je ochoten s policisty spolupracovat.