Vrak Pendolina míří do Prahy, cestou si ho vyfotily stovky lidí

Česká Třebová/Praha – Souprava Pendolino poškozená při středečním střetu s kamionem na železničním přejezdu u Studénky na Novojičínsku vyrazila odpoledne z České Třebové do Prahy. Do depa na pražském Spořilově by měl vlak dorazit v noci. Poškozené Pendolino budí zájem – stovky lidí čekají kolem železničního koridoru, aby si ho vyfotily.

Pendolino, které bylo po nehodě odstaveno v depu v Bohumíně na Karvinsku, se v pátek odpoledne muselo nejprve otočit ve směru jízdy na obratišti v Petrovicích u Karviné, pak se vrátilo do Bohumína, odkud kolem půl osmé večer vyrazilo směrem do pražského depa. Do České Třebové jel vlak kolem osmi hodin.

Normálně jezdí vlaky Pendolino rychlostí až 160 kilometrů za hodinu. U havarovaného vlaku, ve kterém jsou stále zaklíněné dvě palety plechů, je to přibližně 40 km/h, v případě potřeby je rychlost snížena i na deset kilometrů za hodinu. „Došlo k pohybům a posunutí skříně a podvozku, proto byla stanovena tato rychlost,“ vysvětluje vedoucí provozu DKV Praha Václav Sosna.

Poškozené Pendolino
Zdroj: Jaroslav Ožana/ČTK

Při každé zastávce musí doprovod zkontrolovat stav vraku. Zjišťuje se také, zda nehrozí vypadnutí trosek, které by mohly na kolejích znamenat nebezpečí pro další vlaky. Hlavní koridor z Moravy do Čech lemují stovky lidí. Každý si chce soupravu vyfotit. „Byli i tací, kteří jezdili autem od stanice ke stanici a fotili si to,“ popisuje strojvedoucí nehodového vlaku Martin Kotlár.

V Praze se rozhodne o osudu soupravy

V pražském depu bude vlak odstaven, v příštím týdnu ho zkontrolují technici, demontují poškozené části, bude potřeba najít i záznamová zařízení, zatím se našlo jen jedno. Soupravu přijedou prohlédnout i zástupci italského výrobce. Teprve poté se bude rozhodovat o dalším postupu.

Poškozené Pendolino
Zdroj: Jaroslav Ožana/ČTK

České dráhy mají k dispozici sedm souprav Pendolino, přičemž jedna funguje jako náhradní, protože pro provoz je třeba šest vlaků. Aktuálně má společnost k dispozici souprav pět. Jedna je zničená po středeční nehodě, další je na rozsáhlé údržbě, která by měla trvat do konce srpna. Nehoda tak podle Štáhlavského sice pro ČD znamená komplikaci, ale určitě nebude nutné rušit spoje. V případě potřeby bude vlak nahrazen vlakem EuroCity.

Nehodu u Studénky nepřežili tři lidé, skoro 20 jich bylo zraněno. V Ostravě a Novém Jičíně zůstává stále hospitalizováno pět pacientů, tři v ostravské fakultní nemocnici jsou s vážnými zraněními na jednotce intenzivní péče. Poslední pacientka z novojičínské nemocnice by mohla být propuštěna v příštím týdnu.

Novojičínský okresní soud v pátek poslal do vazby polského řidiče kamionu, který vjel na přejezd, přestože už svítila červená světla. Padesátiletému řidiči hrozí za obecné ohrožení z nedbalosti tři až deset let vězení.