Vondra na operaci nemusí, na ministerstvo se vrátí v pondělí

Praha – Ministr obrany Alexandr Vondra (ODS) na operaci s páteří nemusí, dál však bude docházet na ambulantní ošetření do střešovické nemocnice. V pondělí se proto vrací do úřadu. Vondra má problémy s krční páteří dlouhodobě, v Ústřední vojenské nemocnici se léčil od konce dubna. Nemohl se proto zúčastnit mimořádné schůze sněmovny ke kauze ProMoPro – ta byla nakonec odložena na červen.

„Čeká mne mnoho práce na ministerstvu obrany a jako známý workoholik se těším,“ poznamenal dnes Vondra. Podle ministerstva obrany byly Vondrovy zdravotní problémy dlouhodobé a ambulantně do nemocnice docházel již řadu týdnů před nástupem do nemocnice. 

Opoziční ČSSD chce od Vondry vysvětlení kauzy ProMoPro. Na mimořádné schůzi v červnu by měl vystoupit i ministr financí Miroslav Kalousek (TOP 09), který má přednést připomínky ministerstva financí. Podle Kalouskova úřadu totiž není zřejmé, co stát získal za zhruba 200 milionů z celkových 550.

Případ se týká českého předsednictví EU a vyšetřuje ho i policie. Část peněz je zablokována na údajně podezřelých účtech v Rakousku. ČSSD už avizovala, že bude prosazovat usnesení s žádostí o Vondrovu rezignaci. Sám ministr už rezignaci nabídl, premiér Nečas ale zatím veřejně neoznámil, jak s touto nabídkou naloží. Vondrův odchod požadují také koaliční Věci veřejné.