Vláda hodlá okrájet i mzdy politiků a ústavních činitelů

Praha - Úsporná opatření pocítí na vlastní kůži už i zákonodárci. Poslanci by mohli přijít o tři tisíce korun a ministři dokonce o devět. Návrh na snížení jejich mezd vzešel z dílny ministerstva práce a sociálních věcí. Vláda navíc vůbec poprvé přistoupila k tomu, že ze škrtů týkajících se ústavních činitelů vyčlenila soudce, aby předešla tomu napadení zákona u Ústavníhou soudu. Nečasův kabinet chce právě dokončený návrh zákona o snížení platů ústavních činitelů schvalovat už tuto středu.

Vláda navrhuje mzdy ústavních činitelů o pět procent. Pro ilustraci to znamená, že poslanec s platem ve výši 59 tisíc přijde o 3 tisíce korun. Ministrovi, který pobírá 112 tisíc, se mzda ztenčí o 6 tisíc a prezidentu republiky dokonce o necelých 10 tisíc korun. Již v tomto roce politici oželeli čtyři procenta mzdy, celkem si tedy odepíší devět procent. „Návrh předpokládá úsporu přibližně jednu miliardu korun,“ upřesnil čísla ministr práce a sociálních věcí Jaromír Drábek (TOP 09).

Vláda si od návrhu slibuje řešení dvou problémů naráz. Na jedné straně potřebuje ukázat, že plní své programové prohlášení, na straně druhé zabrání větším ztrátám, než je na první pohled patrné. Už v příštím roce by totiž politikům vypršelo tříleté zmrazení platů, a pokud by vláda nic neudělala, jen běžnému poslanci by plat vyskočil na 69 300 korun. Rozmrazení by vyšlo stát na další miliardu.

Vláda je vůbec poprvé benevolentnější k soudcům

„Po minulých zkušenostech s jednotlivými nálezy Ústavního soudu, jsme přistoupili k tomu, na co ještě v minulosti žádná vláda nepřistoupila. Vyjmeme zvlášť skupinu soudců,“ řekl ČT Drábek. Soudci by sice měli přijít o část peněz, ale ne o tak velkou jako politici. A navíc jde o opatření pouze na jeden rok. Od roku 2012 by se jim měly peníze znovu dorovnat.

„Návrh v předložené podobě představuje zmražení platů na úrovni roku 2007, a to navždy. S takovým návrhem těžko můžeme souhlasit,“ vyjádřil se k návrhu prezident Soudcovské unie Tomáš Lichovník. Nelibost soudců je jedním z důvodů, proč chce vláda platy soudců do budoucna vyřešit zvláštním zákonem.

  • Ilustrační foto autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/18/1740/173909.jpg
  • Tomáš Lichovník autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/8/761/76007.jpg