Vláda beze změn, Ťoka Babiš nepustí

Rok a půl společného vládnutí ČSSD, ANO a KDU-ČSL změny v kabinetu nepřinese. Podle předsedů všech tří stran k tomu teď není důvod. Před zítřejším jednání o dalším postupu v otázce výběrového řízení na provozovatele mýta se přitom začalo mluvit hlavně o odchodu ministra Dana Ťoka, kterého kritizují jak ČSSD, tak i lidovci, šéf hnutí ANO se ale za něj postavil.

O budoucím provozovateli mýtných bran dosud není jasno, podle ministra dopravy je teď na stole jediná možná varianta: dál využívat zařízení, které stát před lety nakoupil. „Chceme udělat otevřenou soutěž na provozování stávajícího zařízení a teprve v dalších krocích se budeme bavit o tom, jak tam zahrnout i jiné technologie,“ uvádí Dan Ťok (za ANO).

Podle ČSSD a lidovců tím ale ministr nesplnil koaliční úkol vypsat otevřenou soutěž pro všechny. Podle premiéra navíc návrh neřeší ani objíždění mýtných bran po silnicích nižších tříd. „Návrh je konzervativní, což neodpovídá zadání vlády. Vláda požadovala, aby šlo o technologicky neutrální výběrové řízení,“ uvádí Sobotka – a stejně hovoří i vicepremiér Pavel Bělobrádek: „Spokojeni úplně nejsme, ale doufám, že se na jednání vlády posuneme dál.“

V souvislosti s tím, že ministr nesplnil zadání, se začalo mluvit o jeho odchodu z vlády. Dan Ťok ale považuje jím navržené řešení za splnění úkolu. „Resort dopravy si vůbec nezaslouží, aby na něm byla taková rotace ministrů jako dosud,“ dodává s tím, že by odešel pouze ve chvíli, kdyby ho k tomu vyzval Andrej Babiš – a ten se k ničemu takovému nechystá. „Nebudeme měnit ministerstva a hnutí ANO neuvažujeme, že by měnilo nějakého ministra. Nevím, proč by měl skončit,“ prohlásil.

UDÁLOSTI: Ve vládě se změny nechystají (zdroj: ČT24)

Nekončí ani ministři z ČSSD

Spekulovalo se také o možném konci sociálnědemokratických ministrů zdravotnictví a průmyslu a obchodu Svatopluka Němečka a Jana Mládka. Ani oni posty po roce a půl vládnutí neopustí. „Jsem pro to s ministry otevřeně mluvit, vytknout jim chyby, ale nemyslím si, že je klíčové měnit ministry co dva měsíce,“ uvádí Sobotka. Sami ministři přiznávají, že slova kritiky z úst premiéra zazněla a jsou oblasti, kde musí přidat. „Navýšení plateb za státní pojištěnce, ekonomická stabilizace rezortu, zlepšení služeb,“ vyjmenovává šéf českého zdravotnictví Němeček. V KDU-ČSL se zatím o žádných změnách nemluví. Podle Pavla Bělobrádka všichni svoji práci zvládají a plní svoje povinnosti.

Celkově premiér hodnotí rok a půl vlády jako úspěšný („Roste ekonomika, roste počet volných pracovních míst, rostou mzdy, situace ve společnosti se zklidnila“), opozice ale tak optimistická není. „Vláda udělala několik špatných kroků. Zhoršuje podmínky pro podnikání a nemohu souhlasit ani s tím, že byla zrušena důchodová reforma,“ říká místopředsedkyně TOP 09 Helena Langšádlová.

„Část slibů vláda není schopna ani ochotna splnit, protože v ní neustále dochází ke sporům,“ tvrdí šéf komunistů Vojtěch Filip. „Kdyby tady vládli komunisté, žádné hádky by tu nebyly, protože ten, kdo by protestoval, by byl označen za trockistu a poslán do patřičných mezí,“ reagoval vicepremiér Bělobrádek. „Demokracie je diskuse, jak říkal Masaryk. KDU-ČSL se do půtek příliš nepouští.“

Jak vláda plní program?

Za rok a půl stihl kabinet prosadit služební zákon. Bez něj hrozilo, že Česká republika nebude moc čerpat evropské peníze. Na knihy, léky a dětskou výživu už platí snížená sazba DPH 10 procent. Zrušené byly i poplatky ve zdravotnictví s výjimkou toho za pohotovost.

Vláda naopak ještě nestihla přijmout změny, které mají zrychlit povolování staveb, slibovala i vyřešení problémů v zadávání veřejných zakázek, kvůli kterým se zpožďují investice. Hotové zatím nejsou ani novinky v sociálním bydlení. Přijetí elektronické evidence tržeb chce opozice zbrzdit obstrukcemi.

Jak současnou vládu hodnotí sami lidé?

V posledním průzkumu agentury CVVM důvěřovalo kabinetu 45 procent respondentů - stejně jako prezidentovi. Lépe jsou na tom starostové, hůř pak hejtmani i obě komory parlamentu. Ve stejném průzkumu taky lidé vládu známkovali jako ve škole. V průměru dostala trojku.