Ve vyšetřovací komisi ke změnám v policii zasedne Bartošek i Korte

Dolní komora zvolila členy vyšetřovací komise k reorganizaci celostátních policejních útvarů. Každá ve sněmovně zastoupená strana v ní bude mít po jednom zástupci. Volba předsedy se má uskutečnit v pátek.

V komisi zasednou Richard Dolejš (ČSSD), Bohuslav Chalupa (ANO), Zdeněk Ondráček (KSČM), Daniel Korte (TOP 09), Pavel Blažek (ODS), Jan Bartošek (KDU-ČSL) a Martin Lank (Úsvit). Poslanci hlasovali o všech navržených kandidátech najednou s jednoznačným výsledkem.

Vyšetřovací komisi zřídila sněmovna v úterý – poté, co sněmovní výbor pro bezpečnost odmítl vstoupit do sporu o kontroverzní policejní reorganizaci a nedal prostor ani odcházejícímu řediteli protimafiánského Útvaru pro odhalování organizovaného zločinu Robertu Šlachtovi, ani olomouckému vrchnímu státnímu zástupci Ivo Ištvanovi.

ÚOOZ tvrdí, že je policejní prezident a spolustrůjce přestavby Tomáš Tuhý podezřelý z brutálního úniku informací. Olomoučtí žalobci pro změnu šetřili, zda za reorganizací, která pod střechu nové národní centrály spojuje ÚOOZ a protikorupční policii, nestojí jen snaha Šlachtu vyšachovat.

Oběma podezřením se má nyní vyšetřovací komise věnovat, pracovat může začít ale až po volbě svého předsedy, ke které se zákonodárci dostanou v pátek.