V kauze Rath a spol. už policie zajistila téměř 100 milionů

Praha – V korupční kauze bývalého středočeského hejtmana Davida Ratha a dalších obviněných už policie zabavila majetek v hodnotě téměř sto milionů korun. Škodu v kauze Buštěhrad přitom policisté odhadují na zhruba 40 milionů. Další desítky milionů zase měly jít na úplatky při zadávání zakázek na vybavení nemocnic ve Středočeském kraji. Dá se odhadnout, že škoda v případě nového obvinění, které se točí kolem středočeských nemocnic, dosahuje minimálně desítek milionů.

Orgány činné v trestním řízení odstartovaly zajišťování majetku v kauze Davida Ratha a spol. 14. května. Při prohlídkách objevili detektivové v podlaze domu dalších obviněných Kateřiny Pancové a Petra Kotta 30 milionů korun. Společně se 7 miliony v Rathově proslulé krabici od vína šlo o první zajištěné peníze. Ještě v květnu k tomu přibyl další majetek Pancové s Kottem - jemu byly obstaveny pozemky v Bezdězu, nemovitost v Doksech a chalupa v Bakově. Pancové zas 4 domy, byt v Praze a pozemek pod Klínovcem.

Další finance vykoukly na policisty z trezoru u Davida Ratha doma, 10 milionů prý patřilo jeho otci, což se podle dozorujícího státního zástupce Petra Jiráta s jistotou neprokázalo. Během vyšetřování kriminalisté zablokovali i dva Rathovy domy v Hostivici, podle právníků v hodnotě 15 milionů korun. Tento týden přibylo k zabaveným prostředkům dalších pět milionů korun z účtu advokáta Adama Černého, které sem poslala manželka Davida Ratha. V konečném součtu jde o peníze a majetek v hodnotě 97 milionů. 

Reportáž Vladimíra Keblúška (zdroj: ČT24)

Zabavení majetku tří stěžejních aktérů středočeské úplatkářské kauzy přispělo k letošnímu rekordu protikorupční policie, která v prvním pololetí zabavila majetek z údajné trestné činnosti za 1 miliardu. „Pokud tuto částku srovnáme s druhým pololetím loňského roku, je zde nárůst o více než 500 milionů korun,“ konstatoval mluvčí protikorupční policie Jaroslav Ibehej. Nejčastěji policisté zabavovali nemovitosti, na účtech pak bylo zajištěno 280 milionů.

Právníci tvrdí, že majetek by měl být vždy zajišťován v rozsahu předpokládané škody. Známa je zatím škoda jen v případu rekonstrukce zámku Buštěhrad, kde mělo údajně dojít k předražení o 40 milionů, na úplatky pak podle policie směřovalo 24 milionů. Z uvedených čísel vyplývá, že škoda u druhého obvinění, týkajícího se nákupu nemocničního vybavení, dosahuje oproti původním odhadům vyšší hodnoty.