V Česku hrozí chřipková epidemie. Nejvíce nemocných je na Moravě

Primářka Roháčová: Letošní epidemie by mohla být výrazná (zdroj: ČT24)

Česká republika je na prahu epidemie chřipky. Nejvíce zasaženy jsou Olomoucký a Moravskoslezský kraj, kde je hlášeno víc než 1700 nemocných na 100 tisíc obyvatel. Některé nemocnice mohou dočasně omezovat návštěvy, varovala hlavní hygienička. Dodala, že plošná opatření zatím nejsou zapotřebí.

V posledních dvou týdnech výrazně stoupl počet případů onemocnění chřipkou typu A/H3. „V tuto chvíli hodnotíme situaci v ČR jako nastupující epidemii chřipky,“ uvedla hlavní hygienička Eva Gottvaldová.

O epidemii se mluví, pokud počet nemocných přesáhne 1600 až 1700 případů na 100 tisíc obyvatel. V Olomouckém kraji je nyní hlášeno přes 1800 případů a v Moravskoslezském více než 1700 nemocných na 100 tisíc obyvatel. V dalších 11 krajích včetně Prahy se přepočtený počet nemocných pohybuje mezi 1000 a 1500 případy, nejnižší je v Karlovarském kraji.

„Tato situace zatím nevyžaduje žádná mimořádná plošná opatření, ale jednotlivé nemocnice mají právo rozhodnout o dočasném omezení návštěv dle lokálního výskytu. Toto je na zvážení vedení zdravotnických zařízení,“ doplnila Gottvaldová.

Letos by epidemie mohla být výrazná

„Chřipka v našich podmínkách obvykle začíná spíše v lednu či únoru,“ upozornila primářka kliniky infekčních nemocí Nemocnice na Bulovce Hana Roháčová, že epidemie tento rok začíná poměrně brzo. Zároveň soudí, že vánoční prázdniny a dovolené by mohly nástup nákaz oddálit.

„Myslíme si, že letošní epidemie by mohla být skutečně výrazná. Kdo není očkován, má nejvyšší čas, jestli už není pozdě,“ doplnila Roháčová s tím, že doporučuje sehnat si očkovací látku.